10 Şubat 2011 Perşembe

Secretariat isimli Şampiyonun Dedelerinden biri Akhal Teke miydi?

At en sevdiğim hayvanlar içinde bir numarayı kesinlikle kimselere bırakmaz. Üstelik dünyadaki bütün asil ırk atların atalarının Orta Asya yaylalarında ceddimiz tarafından yetiştirilen “Akhal Teke”*lerin torunlarından olduğu malum. Osmanlı devletinin yıkılmasıyla birlikte, biz Türkiye Türklerinin pek çok kültürel varlığımız gibi artık sürdüremediğimiz, giderek unuttuğumuz atçılık, bugün dünyanın en zengin ülkelerinden İngiltere ve ABD’de ciddi bir ticari, kültürel ve spor faaliyeti olarak devam ettiriliyor. Hollywood’un en az iki yılda bir beyzbool, boks, mafya filmi yapması gibi at üzerine kurulu filmleri de vardır ki, işte bunlardan biri Randall Wallace’ın yönettiği ve Diane Lane, John Malkovich, Dylan Walsh ile Margo Martindale’in oynadığı Şampiyon (Secretariat) bu hafta gösterime giriyor. 

İnsan azmi, iradesi, bilgisinin çocuklukta ebeveyni tarafından beynine yerleştirilen “rüya” ile birleştiğinden nasıl bir başarıya dönüşebildiğinin güzel macerasın izlemek istiyorsanız Şampiyon’u kaçırmayın. Üstelik gerçekten yaşanmış bu hikâyedeki atın, uzak atalarından en azından birinin Türk “Akhal Teke”ler olduğu ihtimalini aklınızda tutarak izlerseniz daha bir keyif alabilirsiniz.

*Akhal Teke’lere Çinliler; CELESTİAL HORSES (Semavi, kutsal atlar), Araplar; GOLDEN HORSE of SEMERKENT (Semerkant’ın altın atları), Avrupalılar; EQUINE ARISTOCRAT (Atların Aristokratı, Asil At) ve HEAVENLY HORSES (Cennetin veya Cennet Atları) diyorlar. Akhal Teke’ler, Teke Türkmenlerinin Akhal bölgesinden yetiştirdiği özel bir at ırkı anlamına gelir… Antalya’nın eski adı olan Teke İli de işte bu Türkmenlerin Anadolu’ya yerleşmiş kollarından gelmektedir. Ama ortada ne Akhal Teke ne de bu işle uğraşacak atçılar kalmıştır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder