30 Aralık 2014 Salı

Broadway'de de sahnelenen Uyanış'ın galası yapıldı

Tiyatro Oyun Bandı’nın "Uyanış" adlı oyununun galası, 28 Aralık günü Profilo Kültür Merkezi Salon 2'de yapıldı. Yağmur Yağmur tarafından İstanbul’da yeni kurulan Tiyatro Oyun Bandı’nın sahneye koyduğu “Uyanış”ın galasına Hatice Arslan, Kenan Ece, Gül Erda, İsmet Üstekin, Nur Sürer, Seray Gözler, Üstün Akmen, Hilmi Zafer Şahin, Deniz Gökçer, Başay Okay gibi tanınmış sanatçılar da katıldı. Yazar Yakup Almelek'in oyunu 2010 yılında Amerikalı tiyatro yönetmeni Annie Ward'un rejisiyle Broadway’in "Theatre Three" tiyatrosunda sergilenmişti. Yakup Almelek'in Peyami Safa'nın mütereddit ve kendinden memnun olmayan, bunalımlı karakterlerini hatırlatan Ayla karakterinin dönüşümü ve vardığı nokta oyunun sürprizini oluşturuyor. Almelek, aile, baba, anne, cinsellik, aşk, yaşamak, ölüm gibi ciddi temaları harmanladığı metnini Ayla rolünde yorumlayan Özlem Öçalmaz'ın hakkını baştan teslim etmek gerek. Hemen ardında da Ayla'nın kuzeni rolündeki Alayça Öztürk'e bir alkış! 
Oyunun hikayesi: 
Ayla, 28 yaşında bir kızdır. Hayatının ilk yarısını umutsuzlukla dolu, kendini suçlayarak ve dünyadan kopuk olarak yaşamıştır. Ayla 14 yaşındayken, babasının bütün ikazlarına rağmen haylazlığı yüzünden Ada vapurundan denize düşmüştür. Babası kızını kurtarmış ancak hayatını kaybetmiştir. Kazanın getirdiği acıyı, "Babamın ölümüne sebep benim" duygusuyla kendi üzerine odaklayan Ayla, perişan bir haldedir. Bir yandan acısıyla baş edemezken diğer yandan cinsellik ve ailevi kimi sorunlarla boğuşmaktadır. Oyunun bütün sürprizini ele vereceği ve merak duygusunu öldüreceği için, burada kesmek zorundayım. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, Almelek'in metni Hollywood sinemasının gözte filmlerinden birinin konusu ile neredeyse birebir örtüşüyor. İskelet aynı, final sürprizi aynı ama tabii doku farkı çok. 

Proje Tasarımını ve Proje Sanat Yönetmenliğini Yağmur Yağmur'un üstlendiği "Uyanış"ı, Saydam Yeniay yönetiyor. Eserin dramaturjisi ise başarılı ikili Saydam Yeniay ve Yağmur Yağmur'a ait. Dekor tasarımı Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımı Murat Özdemir, kostüm tasarımı Dilek Kaplan, müzikler Orhan Enes Kuzu imzasını taşıyan oyunda, Mapping ve ışık teknikleri kullanılarak görselliği yüksek bir atmosfer yaratılıyor. 

Oyunda Özlem Öçalmaz, Alayça Öztürk, Barış Aytaç, Dikmen Seymen, Kubilay Karslıoğlu, Elçin Hanbay Kaya, Ahmet Dizdaroğlu , Batuhan Sezer rol alıyor.

Proje Tasarımı'nı ve Proje Sanat Yönetmeni Yağmur Yağmur, oyun hakkında şöyle diyor: "Uyanış, yepyeni kurgusuyla bir şizofrenin gözünden geçmiş, bellek, kadın erkek sorunları, aile çatışması, kaza, yazgı, bilinçaltı ve estetik gibi kavramlara değiniyor. İnsan psikolojisine ait önemli ayrıntıların dikkat çektiği oyunda bir tür "masumiyet arayışı" da tiyatro yoluyla su yüzüne çıkıyor."

--------------------------------------------
BİLETLER: www.biletix.com
Detaylı Bilgi İçin: Yağmur Yağmur
İletişim: 0 543 289 02 76

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder