10 Ekim 2014 Cuma

51. Altın Portakal: Türk sinemasının gelenekten geleceğe şenliği başladı

Menderes Türel ve ikizi!
Türk Sinemasının kuruluşunun 100. yıl dönümüne denk gelen ve arım asırdır Türk sinemasının ilk ve en önemli şenliği olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, başladı. 10 Ekim akşamı Antalya EXPO Center’da düzenlenen açılış töreni, “Gelenekten Geleceğe” temasına uygun olarak sinemamızın kıdemli yapımcı, yönetmen ve oyuncuları ile genç neslini bir araya getirdi. Ev sahibi Başkan Menderes Türel  açılışta, birleştirici,yatıştırıcı ve sanatın herşeye rağmen sürdürülmesi gerektiği içerikli kapsamlı bir konuşma yaptı. Öte yandan, Orta Doğu ve ülkemizde yaşanan endişe verici hadiseler ve kayıplar dolayısıyla Türkiye’nin en köklü film şenliğinin geleneksel etkinlikleri olan kortej, kırmızı halı, konser ve partiler iptal edildi.

Festivalin ev sahibi Türeller.
Korhan Abay’ın sunduğu açılış töreninde, sinemanın emektarlarına onur ödülleri takdim edildi. 51. Yılda Altın Portakal ödüllü, “Bozuk Düzen” başta olmak üzere çok sayıda filmde senarist, yönetmen ve oyuncu olarak görev alan Haldun Dormen, oyuncu Nilüfer Aydan ve “Düşman Yolları Kesti” gibi Türk sinemasının çok sayıda klasiğinde imzası olan yazar Tarık Dursun Kakınç onurlandırıldı.Sahneye çıkıp Türkçe “Merhaba” diyerek konukları selamlayan Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn de Yaşam Boyu Onur Ödülü ile taltif edildi.
Başkan Türel, konuk sanatçı Ellen Burstyn ile.
Festival’in bu yılki en önemli etkinliklerinden biri de 100.Yıl kutlamaları. Bunlar içinde Kültür ve Turizm Bakanı Baş Danışmanı Dr. Abdurrahman Çelik’in editörlüğünü yaptığı ve içinde pek çok ana tema ve çok sayıda yazar ve sanatçının yazılarının yer aldığı Sinemada Bir Asır kitabı. Kitabın tanıtımı 12 Ekim Ekim Pazartesi akşamı saat 20:00’de AKM fuayesinde yapılacak.

FESTİVALE DAİR
Başkan Menderes Türel festivalin
 dirayetli direktörü Elif Dağdeviren.

Türk Sineması 100 Yılı İçin
51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinemamızın 100. yılını özel etkinliklerle kutluyor. Festivalin bu yılki “Gelenekten Geleceğe” temasını da destekleyen etkinliklerden ilki, 11 Ekim’de AKM Fuaye’de açılacak olan “Ödül Sergisi”. Bu yıl, 1964’te Gurbet Kuşları filmiyle Halit Refiğ’e verilen ilk Altın Portakal ödülü heykelciğinin temel alınması, bir ödül sergisine ilham verdi. Ziyaretçileri; sinemamızın 100, festivalin de 50 yıllık tarihinde bir gezintiye çıkaran sergi, geçmiş yıllarda Altın Portakal kazanmış sinemacıların, farklı yıllara ve tasarımlara ait heykelciklerini bir araya getiriyor. Serginin rekortmeni, 11 ödülle yönetmen Yavuz Özkan! Sergide ayrıca Hülya Koçyiğit, Derviş Zaim, Onur Ünlü, Zeki Ökten, Güler Ökten, Lale Mansur, Erkan Can, Fırat Tanış gibi sinemacılarımızın da ödülleri yer alıyor.

Editörü, Dr. Abdurrahman Çelik

Kültür ve Turizm Bakanı
Başdanışmanı Dr. Abdurrahman Çelik
Yüz yılı geride bırakan sinemamızın yolculuğu ise kalıcı bir eser olarak sinemaseverlerin istifadesine sunulacak. Dr. Abdurrahman Şen editörlüğünde hazırlanan “Sinemada Bir Asır” kitabında sinemacılarımızın, akademisyenlerin ve sinema yazarlarının değerlendirmeleri yer alıyor. “Sinemada Bir Asır” kitabı, makaleleriyle katkıda bulunan değerli yazarların da katılımıyla 12 Ekim günü AKM’de basın ve kamuoyuna tanıtılacak.

Sinemamızın 100 yılını farklı bir ‘görsellikle’ takip etmek isteyenlerse 12 Ekim’de Akdeniz Üniversitesi’nde açılacak “100 İllüstrasyonla Türkiye Sineması’nın 100. Yılı” sergisini kaçırmamalı. Bu sene 10. yılını kutlayan sinema, müzik ve sanat dergisi Bant Mag. ekibince hazırlanan sergide Hababam Sınıfı’ndan Hakkari’de Bir Mevsim’e, Eşkıya’dan Selvi Boylum Al Yazmalım’a, Kış Uykusu’ndan Vavien’e 100 filmin afişinin illüstrasyon çalışmaları yer alıyor.

Türkiye’nin geleceğinde önemli bir yeri olan illüstrasyon sanatının 20 genç sanatçısının seçtikleri beşer film sahnesini yorumlamalarıyla 100 eserden oluşan bu sergi, geleneksel sinema sanatını farklı ve çarpıcı yaklaşımlarla yorumluyor.

Akdeniz Üniversitesi “100 İllüstrasyonla Türkiye Sineması’nın 100. Yılı” sergisinin yanı sıra, festival boyunca “Kısadan Uzuna” film programı çerçevesinde şimdi ünlü olan yönetmenlerin, ödüllü kısa filmlerinin gösteriminden oluşan bir seçki ile sinema ile ilgili çeşitli panellere de ev sahipliği yapacak.


18 Ekim’e kadar sürecek festival kapsamında 14- 17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Antalya Film Forum da sinemamızın dünyayla entegrasyonunu kuvvetlendirmek hedefiyle yola çıkıyor. Ortak yapım ve proje geliştirme platformu olan Antalya Film Forum, iki farklı başlık altında toplam 3 film projesine maddi destek de sağlayacak. Forum; Pitching Platformu’nda yer alan 2 projeye 30’ar bin TL, Work in Progress Platformu’nda yer alan bir projeye de 100 bin TL ödül verecek. Forum programında ayrıca her gün ünlü yönetmen ve yapımcıların katılacağı masterclass’lar yapılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder