28 Şubat 2014 Cuma

Eskişehir'den Türkçe konuşan filmler geçti

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen Uluslararası Turkuaz Sinema Günleri’nde, Türki Cumhuriyetlerin ünlü yönetmenlerinden seçme yirmi filmi sinemaseverlerle buluşturdu. Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tataristan, Başkurtistan ve Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden gelen filmler, bu ülkelerin tarihlerini, dramını, mizahını ve günümüzdeki konumlarını estetik sinematografik niteliklerle yansıtan eserler arasından seçildi. Programda, bu ülkelerden önde gelen yönetmenler ve resmi sinema kurumu temsilcisi yirmi konuk ile Türkiye’den elli sinema insanı ağırlandı.

ETKİNLİKLER
Turkuaz Sinema Günleri kapsamında ayrıca Türk dünyası sinemasının çeşitli veçhelerini ele alan atölye ve paneller düzenlendi. Atölyelerde senaryo hikayeleri ve sinemada makyaj konusunu ele alındı.  Panelde, Kırgızistan’ın ve Türk dünyası sinemasının büyük
yönetmenlerinden Tolomuş Okeyev’in sinema anlayışı ve Türk dünyası sinemasının bugünkü ve gelecekteki durumları, işbirliği imkanlarını konuşuldu. Turkuaz Sinema Günler çerçevesinde ayrıca bu coğrafyada çekilen filmlerden sahnelerin yer aldığı, yönetmen ve sanatçıların fotograflarının paylaşıldığı ‘Türk Dünyası Sinemasından Kareler ve Portreler’ sergisi düzenlendi. Prof. Tevfik İsmailov’un Türk dünyası sinemalarını tarihi bir perspektifle incelediği üç ciltlik ansiklopedik eseri, ‘Türk Cumhuriyetleri Sinema Tarihi’ sinema günlerine katılan konuklara hediye edildi.

KONUKLAR
Turkuaz Sinema Günlerine Türkmenistan’dan Hocakulu 
Narlıyev, Maya Aymedov; Kırgızistan’dan Askarbek Kuruchbekov; Bulutbek Shamsiyev; Kazakistan’dan Satybaldy Narymbetov, Bakhytkul Zhuzbayeva; Yakutistan’dan (Saha Cumhuriyeti) Bergen Parnikov, Sardana Savvina; Başkurdistan’dan Azamat Khuzhakhmetov, Gulnur İlyasova; Tataristan’dan Mansur Gilyazov, Marat Davletov; Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden Firdevsi Azizi.

GÖSTERİLEN FİLMLER 

Osmangazi ve Anadolu Üniversitesi sinema salonlarında gösterilen filmler ise şunlar: Demiryolcunun Günlüğü, Garip ile Sanem, May-Maiti'nin Rüyası, Teşekkür Ederim (Rahmet), Kartallar (Berketyar), Bibinur, Gelin, Ebu Reyhan Biruni, Sevgi Serabı, Yaz Günlerinin Hazan Yaprakları.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder