4 Eylül 2012 Salı

Montreal'de Ateş'in Düştüğü Yer Filmiyle Büyük Ödül'ü Alan İsmail Güneş'e FIRESCI de Teşekkür Etti



Montreal Dünya Film Festivali akredite konukları oteli... Bir Yönetmen ve Yapımcı kahvaltı ederken Fransız bir film eleştirmeni gelir ve 45 dakika boyunca Ateş'in Düştüğü Yer filmini anlatır arkadaşlarına... 
...
.
Ödül töreninden önce FIRBESCI Başkanı İsmail Güneş'e plaketini verir. Güneş, Klaus'a teşekkür eder. Bunun üzerine Klaus Eder, "Asıl biz sana teşekkür ederiz bu kadar iyi, güzel ve insancıl bir film yaptığın için!" diyerek iltifat eder. 
...
.

Ödüller sıralanmaya başlar. Sıra en iyi filme geldiğinde Ateş'in Düştüğü Yer ilan edilince salonda büyük bir alkış kopar... Dakikalarca alkışlanır..."

Bu bilgileri kimden mi aldım? Elbette birinci ağızlardan:)) 

İsmail Güneş'i, aldığı ödüllerden dolayı tebrik ediyorum. Umut ederim ki, Adana Altın Koza Film Festivali ve katılacağı diğer film festivallerinde Türkiye'mizin yüzünün tekrar tekrar güldürür.

Bunca yıllık bir eleştirmen olarak Sinema Sektörü'ne ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'na bir tavsiyem var. Acizane bir tavsiye... Ümit ederim kulak verirler.
Ateş'in Düştüğü Yer, En İyi Yabancı Film dalında Oscar'a aday gösterilmelidir!

Film hakkındaki eleştirimin linki:


****
Ödül Haberi'ni Hürriyet Kelebek şöyle duyurmuştu: 

Yönetmen İsmail Güneş'in son filmi "Ateşin Düştüğü Yer" Montreal Film Festivali'nden büyük ödül 'En İyi Film' ve FIPRESCI ödüllerini kazandı. Film, geçen yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne başvurmuş, fakat festivalde Güneş'in filmi ön elemeyi geçememişti.

Dünyanın en saygın film festivallerinden biri olan Montreal Dünya Film Festivali’nin yarışma bölümünde birincilik ödülü yönetmen İsmail Güneş’in “Ateşin Düştüğü Yer” adlı filminin oldu. İngiliz oyuncu Greta Scacchi’nin başkanlığındaki büyük jüri, töre ve kadına şiddet dramı olan “Ateşin Düştüğü Yer” filmine büyük ödülü verirken, Almanya yapımı “Invasion” (İstila) ve İspanya yapımı “Miel de Naranhas” (Portakal Balı) filmlerine “Jüri Özel Ödülü” takdim etti. Film ayrıca (Uluslararası Sinema Yazarları Birliği’nin (FIPRESCI) büyük ödülüne de layık görüldü.

İŞTE MONTREAL FİLM FESTİVALİ'NİN BU YILKİ JÜRİSİ
Bu yıl 23 Ağustos- 3 Eylül tarihleri arasında düzenlenen festivalde, İngiliz aktris Greta Scacchi'nin başkanlığını yaptığı jüri, Fransız yapımcı ve yönetmen Vera Blemont, Kanadalı aktör Michel Coté, Güney Koreli tarihçi Kim Dong Ho, Rus film eleştirmeni ve yazar Andrei Plakhov, İspanyalı aktris Goya Toledo ve Çinli aktör Wang Xuequi'den oluşuyordu.

ALTIN PORTAKAL'DA ÖN ELEMEYİ GEÇEMEMİŞTİ
İsmail Güneş'in yönettiği 'Ateşin Düştüğü Yer', geçen yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne başvurmuş, fakat festivalde Güneş'in filmi ön elemeyi geçememişti. Altın Portakal yönetmeliğine göre ön elemeyi geçemeyen filmler yeniden kurgulansa, yeni sahneler eklense ya da çıkarılsa ve hatta filmin tüm kurgusu değişse dahi Altın Portakal'a başvuramıyor.

GERÇEK BİR TÖRE CİNAYETİ
İsmail Güneş'in yaşanan gerçek bir töre cinayetine dayanan filmi ' Ateşin Düştüğü Yer'de Hakan Karahan, Elifcan Ongurlar ve Yeşim Ceren Bozoğlu başrolleri paylaşıyor.

Filmin konusu; çiftçi bir ailenin 16 yaşındaki kızları Ayşe’nin beklenmeyen bir şekilde rahatsızlanır ve ameliyata alınır. Bu sırada küçük kızlarının hamile olduğunu öğrenen aile töreye boyun eğmek zorunda kalır. Kızlarını "yaşatmak" için büyük mücadele vermiş olan aile bu defa "öldürmek" için mücadeleye girişir. Öldürme işini üstlenen baba Osman ve kızı Ayşe birlikte yolculuğa çıkarlar. Osman yol boyunca kızını zehirlemek için çaba gösterirken, kız öldürüleceğini bilmemektedir. Baba ve kızın bu yolculuğu ikisi için de birbirlerini yeniden tanıma yeniden sevme ve pişmanlık duygusu üzerine devam eder.

FESTİVALDE ÖDÜL ALAN DİĞER FİLMLER

Büyük Ödül: ATEŞİN DÜŞTÜĞÜ YER  İsmail Güneş (Türkiye)
Jüri Özel Ödülü: INVASION - Dito Tsintsadze (Almanya) ve MIEL DE NARANJAS - Imanol Uribe (İspanya)
En İyi Yönetmen: THE LAST SENTENCE - Jan Troell  (İsveç)
En İyi Kadın Oyuncu: CLOSED SEASON  (Yönetmen Franziska Schlotterer)
En İyi Erkek Oyuncu: Karl Merkatz - COMING OF AGE (ANFANG 80) Sabine Hiebler & Gerhard Ertl (Avusturya)
En İyi Senaryo: SHANGHAI GYPSY - Marko Nabersnik, senarist Marko Nabersnik (Slovenya)
Yenilikçilik Ödülü: WINGS - Yazhou Yang & Bo Yang (Çin)

KISA METRAJLI FİLMLER:
Birincilik Ödülü: MACPHERSON - Yönetmen Martine Chartrand (Kanada)
Jüri Ödülü: THE BANQUET OF THE CONCUBINE - Yönetmen Hefang Wei (Fransa / Kanada)

FIPRESCI ÖDÜLÜ
ATEŞİN DÜŞTÜĞÜ YER  (WHERE THE FIRE BURNS) - İsmail Güneş (Türkiye)

hurriyet.com.tr4 Eylül 2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder