12 Mayıs 2010 Çarşamba

Özel Saint Benoît Fransız Lisesi’nde Şenlik Vardı

10 Mayıs Pazartesi akşamı Özel Saint Benoît Fransız Lisesi’nde adeta şenlik yaşandı! Oğlum bu okulda öğrenim görüyor ve Tiyatro Kulübü üyesi olup “Tiyatro Tiyatro” oyununda rol aldığından benim içim efil efildi. Eşim ve kızım İlay ile beraber, benim heyecanımdan olacak, Saint Benoît’ya programdan bir saat önce damladık. “Heyecanlı kalbin cezasını ayaklar çeker” diyelim, bir saat kadar bekledikten sonra “Berlistanbul Duvarı” Özel Saint Benoît Fransız Lisesi Müdürü Luc Vogin tarafından açıldı!

Luc Vogin açılış konuşmasında, 2010 Barış Haftası ve gelecek yıl okulda seçmeli ders olarak Almanca’nın okutulacağı konularına değindi. Törene Türk Müdür Başyardımcısı Lilian Ünal, Alman Konsolosu Berita Wagner, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Balcı yanında pek çok öğrenci velisi iştirak etti. Kalın bir perde vardı, bu açıldı ki yıkılmayı temsil ediyordu sanırım. Bunun arkasındaki duvarları yüzlerine yazılmış pek çok anlamlı duvar yazıları ortaya çıktı.

Ve evet benim kalbimin küt küt attığı an geldi…
Tiyatro salonu tıklım tıklımdı. Yerimizi aldığımızda perde açılacak diye beklerken küçük bir ödül töreni sürprizi ile karşılaştık. Saint Benoît’lılar Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Balcı, Beyoğlu İlçe Kaymakamı Hasan Şenses, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu (gelmediği için yardımcısı) 2010 Barış Haftası ve Toplumlararası Yakınlaşma günü anısına birer plaket aldılar. Allahtan iyi dilek ve temenniler kısa sürdü de (bu konuda konuşmaların hassasiyet ve nezaketi çok hoşumuza gitti) hemen oyuna geçildi.

Özel Saint Benoît Fransız Lisesi öğretmenlerinden Ayla İpek’in rehberliğinde öğrenciler tarafından canlandırılan “Tiyatro Tiyatro” başından sonuna kadar tüm seyircileri hem çok etkiledi hem de heyecandan ayağa fırlamamıza sebep oldu. Oyun evrensel bir dil olana tiyatronun tüm dallarına atıflar yaparken bir yandan da dünyanın ve Türkiye’mizin önemli oyunlarından birer bölüm içeriyordu. Bu bölümler şunlardı: Pandomim, Av Töreni, Bağbozumu, Eşek Arıları, Şair Evlenmesi, Elektra, Hürrem Sultan, Romeo ve Juliet, Hamlet, Faust, Andromak, Notre Dame de Paris, Lüküs Hayat, Yedi Kocalı Hürmüz, Üç Kuruşluk Opera, Keşanlı Ali Destanı, Ben Anadolu Üçlemesi…

Salonu dolduranlar veliler ve öğretmenler, sahnedekiler de evlatlarımız olunca neden bu kadar çok heyecanlandığımızı ve neden ayağa kalkarak dakikalarca alkış tuttuğumuzu anlayabilirsiniz sanırım. Ama gerçekten bu yazı bağlamında ne oğlum Çağrı’ya ne de diğer öğrencilere torpil yapıyorum. Hayır! Çocuklar gerçekten, gerçekten, gerçekten başarılıydılar.

Buyurun o harika gençlerin listesi: Esra Kılıç, Zeynep Şentürk, Beyza Didem Toptal, Buğu Selen Somer, Fatih Durukan, Berceste Şeber, Tutkum Ersan, Ali Kerim Zuvin, Ilgın Gelmiş, Murat Kobaneri, Çağrı Çokyiğit, Yusuf Tan Demirel, Zeynep Koylar, Elif Yağmur Kaymaz, Güneş Çiçek, İdil Ademir, Tolgahan Deliismail, Nisan Yıldırım, Gülce Sevinç, İrem Bektaş, İlayda Özdemir…

Derinden inandığım için işte şuraya yazıyorum: Bu gençlerin içinde, Türk tiyatro ve sinema sanatlarına hizmet verecek hakiki sanatçılar çıkacaktır. İsimleri kesip saklayın. Bir gün göreceksiniz, içlerinden birçoğu çok başarılı birer sanatçı oluvermiş! Mübalağasız o kadar etkileyici ve profesyonelce oynadılar ki, hayretler içinde kaldık…

Tiyatro Tiyatro oyununun bu gencecik sanatçı adaylarını; okulun idarecileri ile onlara birebir emek veren Ayla İpek’i (bilhassa yardımcı yönetmen olarak çok iyi iş çıkaran Abidin İnceoğlu ile beraber) tüm teknik ekibin gelecekte de başarılı etkinliklere imza atacağına inanıyorum. Ancak hiçbir başarı tesadüfî değildir ve her başarının arkasında ciddi bir mutfak ekibi vardır. Tiyatro Tiyatro oyunu için profesyonellere taş çıkartacak kadar ciddi bir çalışma yapan teknik ekip kimlerden mi oluşuyor?


Kostüm: SBTT, Müzik: Doğan Kospançalı, Sahne Tasarımı: Abidin İnceoğlu, Esra Kılıç, Işık Tasarımı: Abidin İnceoğlu, Jenerik: Feyzi Ciban Kavaklıpınar, Işık/Barko: İlayda Özdemir, Güneş Çiçek, Göksun Dizdar, Fransızca Metinler: Neslihan Kınoğlu, İngilizce Metinler: Sezer Sarıöz ve Hilal Ünlüsü, Afiş Tasarım: Beyza Dildem Toptal.

Öğrencilerin sahneden çekilmesi ile iş bitti sanıyordu ki, ne görelim. Türk, Fransız, Yunan ve diğer milletlerden oluşan okul öğretmenleri bir folklor ekibi oluşturmuşlar. Çayda Çıra başta olmak üzere pek çok oyunu temsil ettiler.

***
Özel Saint Benoît Fransız Lisesi idareci ve öğretmenlerine, evlatlarımızın kendilerini evrensel bir sanatın diliyle ifade etmeye teşvik ettikleri ve imkân tanıdıkları için teşekkürler!
-------------------------
ALTAYIZ: Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir! Mustafa Kemal Atatürk


1 yorum:

  1. Gençlerin sanat'a, eğitsel etkinliklere yönlendirilmesi ne güzel...
    Yeteneklerini sergileyerek kendi "iç dünyasına" bir yolculuk yapabilen gençler, gelecekte de daha daha sağlıklı, daha mutlu bireyler oluyorlar.
    "Sanal dünyada" o gece'den haberdar olsak da; keşke "gerçek dünyada" onları alkışlayıp, yüreklendirebilseydik...
    Emeği geçenleri "yürekten" kutluyorum.

    YanıtlaSil