11 Nisan 2014 Cuma

Yaşam Boyu Başarı Ödülü Polonyalı Yönetmen Andrzej Wajda’nın

Andrzej Wajda
33. İstanbul Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü bu yıl tarih, savaş ve insan yazgısı kavramlarını sık sık yapıtlarına konu eden Polonyalı usta yönetmen Andrzej Wajda alacak. Sağlık sorunlarından ötürü İstanbul’a gelemeyecek olan Wajda’nın ödülünü, yönetmenin festival programında “Ustalar” bölümünde yer alan Walesa: Man Of Hope / Walesa filminin başrol oyuncusu Robert Wieckiewicz alacak. 

Ödül, 12 Nisan Cumartesi günü saat 16.00’da filmin Atlas sinemasındaki gösteriminden önce İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan tarafından verilecek. Andrzej Wajda ise teşekkürlerini salonda gösterilecek kısa bir video ile iletecek.

Çağdaş Polonya sinemasının öncüsü Andrzej Wajda, daha çok kendi kontrolleri dışındaki toplumsal veya siyasal olayların kıskacına yakalanmış insanların açmazını sinemaya aktarmasıyla biliniyor. Polonya’da yeni bir kültürel ve siyasal iklim yaratılmasına katkıda bulunan Wajda, İkinci Dünya Savaşı’nda, Katyn katliamı sırasında öldürülen bir süvari subayının oğluydu. Henüz 16 yaşındayken Direniş’e katılan Wajda, savaş bitince Krakow’da güzel sanatlar okuyarak ardından Lodz Sinema Okulu’nda eğitimine devam etti. Pokolenie / Bir Kuşak (1954) adlı ilk filmiyle başlayıp Varşova Ayaklanması hakkında yapılan ilk film Canal / Kanal (1956) ile devam eden ve başyapıtı Popiół i diament / Küller ve Elmas (1958) ile tamamlanan üçlemesi, savaşın yol açtığı toplumsal ve psikolojik acıları anlatıyor. Bu filmleriyle Polonya ekolünü başlatan Wajda, ilk kez diğer ülkelerin seyircilerine de ulaşmayı başararak, 1970’ler başında kendi film birimi “X”i kurdu. Agnieszka Holland ve Ryszard Bugajski’nin de aralarında olduğu genç sinemacıları çevresine toplayan yönetmen, siyasi olarak “zor” sayılan projeleri hayata geçirmek için kendi uluslararası saygınlığından yararlandı. Wajda, 2000 yılında sayısı 35’i aşan filmleri için Onur Oscar’ına layık görüldü.

Film Festivali bu yıl, Polonya–Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde, Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı bir dijital platform olan Culture.pl ile işbirliği içinde, Polonya filmlerine ve Polonyalı sinemacılara ayrı bir yer ayırıyor. Bu kapsamda ünlü yönetmen Andrzej Wajda’nın son filmi Walesa: Man of Hope / Walesa da, festival programının “Ustalar” bölümünde ilk kez İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak. Walesa: Man Of Hope. / Walesa’nın diğer gösterimleri 14 Nisan Pazartesi günü 13.30’da ve 20 Nisan Pazar akşamı 19.00’da Nişantaşı Citylife (City’s)’de olacak. 

Efsane yönetmen Andrzej Wajda’nın Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska ile Iwona Bielska’nın başrollerini paylaştığı son filmi Walesa: Man Of Hope / Walesa, Nobel Barış Ödülü sahibi Lech Walesa’nın haklarını savunan bir dok işçisinden önce Dayanışma Sendikası liderliğine, oradan Polonya’nın cumhurbaşkanlığına uzanan benzersiz yolculuğunun hikâyesini anlatıyor. Polonya’nın En İyi Yabancı Film Oscar adayı olan ve ilk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yapan Walesa, sinema eleştirmenleri tarafından da yılın en iyi politik filmlerinden biri olarak gösteriliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder