8 Ekim 2012 Pazartesi

49. Antalya Altın Portakal Bir Kere Daha Merhaba Dedi

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Flm Festivali, yarışmacılar ve festival konuklarının katılımıyla yapılan açılış galası ve onur ödülleri töreniyle  başladı. Gecenin sunuculuklarını İlker Aksum ve İclal Aydın yaptı. 

İlk ödül “Sultan”a Gala ve onur ödülleri töreninin açılışını, Türk sinemasının “Sultan”ı, festivalin onur konuğu Türkan Şoray ile Başkanı Mustafa Akaydın birlikte gerçekleştirdi. Bu yıl Sanatta Sosyal Sorumluluk Onur Ödülü’ne layık görülen Türkan Şoray’a ödülünü, Başkan Akaydın verdi. 49 yıl önce ilk Altın Portakal Film Festivali’nde, kariyerinin ilk ödülünü aldığını hatırlatan Şoray, bu yıl aldığı ödülün çok önemli olduğunu söyledi. Türk sinemasında son dönemde uluslararası alanda beğeni toplayan çok önemli yapımlar gerçekleştirildiğine dikkati çeken Şoray, bu gelişmede Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nn büyük katkısı olduğunu vurguladı. 

Başkan Akaydın ise Antalyalılar adına ‘Türk sinemasının sultanını’ ağırlamak ve ödüllendirmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Festivalin bu yıl mizah, muhalefet ve demokrasi olarak belirlenen ana temasına vurgu yapan Başkan Akaydın, “Mizahın da muhalefetin de hoşgörüyle karşılandığı daha demokratik bir Türkiye diliyoruz. Bu festival ülkemiz için bir aydınlık meşalesi olsun” dedi. Akaydın, Şoray’a ödülünü “Atatürk Cumhuriyeti’nin gerçek sultanına” diyerek takdim etti.  Onur ödülleriGecede yönetmen Duygu Sağıroğlu, yapımcı Necip Sarıcı, oyuncular Güler Ökten, Salih Güney, Meral Zeren ve Macar yönetmen Istvan Szabo'ya ''Yaşam Boyu Onur'' ödülü, ışık şefi Erol Batıbeki'ye de ''Sinema Emek Ödülü'', Işık Yenersu'ya ise ''Yıldırım Önal Anı Ödülü'' verildi. Festivale destek sürecekDuygu Sağıroğlu’na ödülünü veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin yaptığı konuşmada “Festivalin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da ilgiyle izlendiğine değindi ve “Bakanlığın gerek Antalya'ya, gerekse Türk sinemasına katkılarından dolayı festivali her yıl desteklediğini, bu desteklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini” söyledi. Ancak CHP'li konuklar konuşmayı alkışlara boğunca müsteşar yardımcısı konuşmasını yarıda keszmak zorunda kaldı. 

SİYAD üyesi Sinema Yazarı Ömür Gedik
Sinema oyuncusu Güler Ökten’e Yaşam Boyu Onur Ödülü'’nü veren Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, “En seçkin sinema sanatçılarını, dünyanın en güzel şehrinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu” belirterek, kültürler arası diyaloğu, ortak yaşamı şekillendirdikleri için sanatçılara teşekkür etti. Sinema yazarı ve şarkıcı Ömür Gedik de ünlü filmlerin müziklerinden seçme performanslarıyla geceyi renklendirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder