SAYFALAR

5 Haziran 2012 Salı

Aşk Tesadüfleri Sever Filminde Dijital Efekt Var mı?



I. YEFA Ödül töreninde dijital efekt ödülü Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği Aşk Tesadüfleri Sever filmine verildi. Ardından sosyal medyada bu filmde dijital efekt olmadığına dair geyik dolaşmaya başladı. Filmi çok uzun zaman önce seyrettiği için dijital efekt olup olmadığını hatırlayamadım. Ancak  IMDb'ye girdiğimde gördüm ki, Sorak'ın filmi için verilen "All Cast & Crew" sekmesinin altında "Visual Effects" sekmesinde şu isimlerin bu işi yaptıkları yazıyordu: 


Murat İzzet Arslan (Post-Prodoction Supervisor)
Yves Delforge (Visual Effects supervisor)
Gökçe Cam Gürsoy (Visual Effects Artist)
Cem Karaman ((Visual Effects Artist)


Visual Effect ile dijital efekt arasındaki farkı bildiğim için hemen YEFA'ya telefon açtım. YEFA düzenleme kurulu, bana Ömer Faruk Sorak'ın filminin başvuru formunu gönderdi. Bu formda, şirketin müracaat belgesinde filmin dijital efektlerini Bin Volt şirketinin yaptığı yazılıydı.
Bu ne perhiz ne lahana turşusu?
Çünkü eğer ÖFSorak'ın iddia ettiği gibi filmde dijital efekt yoksa neden böyle yanıltıcı bir müracaatta bulunmuşlar, doğrusu anlayamadım?


Bu durumda bana göre filmi İnternet ortamında seyreden jüri masumdur. Çünkü bu tür izleme standardı bir filmin bütün teknik detaylarının anlaşılmasına yetmez. O zaman beyana güvenerek oy verir ki, bu durumda formu "dijital efekt var" diye dolduran film sahipleri çok büyük ayıp etmiş olurlar.


Ve böyle bir yanıltmaya kim neden ihtiyaç duyar bunu anlayabilene aşk olsun (ama tesadüfsüz)!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder