ANTALYA FİLM FESTİVALİ 2009
Toplantıya katılanlardan AKSAV Başkanı Dr. Arif Bulut, AKSAV Sanat danışmanı Vecdi Sayar, Başkan Danışmanı Göksel Kumsal ve AKSAV’ın diğer yöneticileri, festival hakkında bilgi verdiler. Yapılan açıklamalara göre bu sene 10 –17 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan 46. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin mazisine sahip çıkışını gösteren değişiklikleri şöyle:
MADDE MADDE ALTIN PORTAKAL
— Festival kortejinde eskiye dönüş: Kortej, saat 17.00’de üstü açık araçlarda halkın katılımı ile yapılacak.
— 4 yıldan önce başka bir heykelcikle değiştirilen Altın Portakal ödülünün biçimi yeniden elinde altın portakal tutan Venüs heykelciğine çevrildi.
— Geçmiş festivallerde olduğu gibi halk ile temas kurabilecek etkinliklere yeniden dönüldü. Yazlık sinemalar kurularak halkın festival filmlerini seyretmesi sağlanacak.
— Uluslararası, Ulusal ve Avrasya Film Festivali gibi üçe bölünmüş festival tekrar bir çatı altında toplandı.
— Eski logo ve sembollere dönüldü.
— Düzenlendiği ilk yıldan itibaren istenen başarıyı elde edemeyen Film Market kaldırıldı.
Festival için yapılan diğer düzenlemeler ise şöyle:
— Festivale tematik bir özellik getirildi ve bu yıl ana tema müzik olarak belirlendi.
— İptal edilen Avrasya bölümü yerine Avrasya adıyla festivalde toplu film gösterimleri yapılacak.
— Uluslararası yarışmada kısa film ve belgesel yarışmaları yapılmayacak.
— Türk sinemasına katkı sağlamaları amacıyla büyük paralar harcanarak davet edilen fakat otelden dışarı çıkmayan starlar çağırılmayacak. Bunun yerine sanatsal kaygıya sahip, gönüllü gelen oyuncular konuk edilecek.
— Festival yönetmeliğinde Sinema Platformu üyelerinin katkılarıyla yapılan değişiklik uyarınca saç ve makyaj ödülü verilmeyecek.
— Genç sinemacıları teşvik amacıyla ilk kez en iyi ilk film dalının ödül verilecek.
— En iyi film ödülü geçen yılki gibi 300 bin TL olacak.
— En iyi görüntü yönetmeni, en iyi senaryo dallarında para ödülü 50 bin TL'ye yükselecek. — Toplamda 600 bin TL'lik para ödülünün dağıtılacak.
— Yeni çekilen filmlerin festivale katılabilmesi için başvuruların 15 Eylüle kadar devam edecek.
— Büyük jüri 9 veya 11 üyeden oluşan, sinemaya tarafsız bakabilen, çirkin paylaşımcılık ilişkilerine girmeyen kişilerden oluşacak.
— Birkaç yıldır, “Türk filmi mi? Yabancı film mi?” tartışmasına sebep olan ortak yapım filmler konusunda, Avrupa Birliği standartları uygulanarak tartışmaya son verilecek.
— Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri bir hafta boyunca festivalin tüm ortamını yansıtacakları atölye çalışmasıyla festival filmi çekecek.
— Türk Sinemasına ilişkin tüm bilgilerin yer aldığı elektronik ortamda Türk Sineması Bilgi Merkezi oluşturulacak.
— Ali Kocatepe’nin 30 yıl önce bestelediği ''Antalya'ya Koş'' şarkısı yeniden aranje edilerek, İngilizce, Rusça ve Almanca nakarat bölümleriyle seslendirilecek. Yerli ve yabancı turistlere CD'lerle dağıtılacak.
YENİ BELEDİYE BAŞKANI,
ESKİ FESTİVALCİLERE
RAKAMLARLA CEVAP VERDİ
Antalya Büyükşehir belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil’in “Bayrağı düşürdüler!” sözlerine cevap verdi:
“Antalya Film Festivali için geçen son bir kaç yıl içerisinde çok büyük boyutlu harcamalar yapıldı. Geçen yılki festival bütçesi 21 milyon TL idi. Belediyemize geçen yılın festival harcamalarına ilişkin faturaların gelmektedir. Merak edenler için açıklıyorum: Geçen yılki bütçede en büyük kalemleri 4,1 milyon TL ile konaklama, 3 milyon TL ile şehir içi ulaşım, 2 milyon TL ile şehir dışı ulaşım, 1 milyon 275 TL ile TÜRSAK Vakfı'nın danışmanlığı ve 1 milyon 265 bin TL'nin festivalde insan kaynağı bulma hizmeti (!) oluşturmaktadır…
Bayrağı yere düşüreceğimiz söyleniyormuş. Bayrak zaten yerde! Biz yere düşürülmüş bayrağı kaldırmaya çalışıyoruz. Festival için tasarlanan logo için 1 milyon TL'ye yakın para ödenmiş. Ancak ve daha sonra logonun çalıntı olduğu iddiasıyla belediyemiz davalık olmuştur. Çalıntı olduğunun ispatlanması halinde, büyük tazminat ödeme riskimiz var. Davalık olan logo için ödenen para boşa gitmiştir. Antalya Kültür Merkezi'ne yapılan giydirme için 800 bin dolar harcanmıştır…
46. Festivali ise geçen yılki bütçenin üçte birine, tahmini 9 milyon TL'ye yapmayı planlıyoruz. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun festivale gönderdiği devlet yardımı 7.7 milyon TL'dir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yılki festivalde kullanılması için gönderdiği 2 milyon 500 bin TL'nin de 800 bin TL'si geçen yıl harcanmış. Festival bütçesinin en büyük destekçisi Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. Bu kurumların bu yıl da festivalimize benzer katkıyı vereceklerine inanıyorum.''
* * *
AKSAV BASIN BASIN DUYURUSU
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın organize edeceği 46. Antalya Uluslararası Film Festivali, 10-17 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Antalya’yı kucaklayan, Türk sinemasına sarılan, yüzünü dünya sinemasına dönen, uluslararası bir film festivali için çalışmaların hızlandığını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, festivalin belirli bir kesimin değil, ‘HALKIN FESTİVALİ’ olacağının altını çizdi.
Altın Portakal Film Festivali’nin uzun yıllar simgesi olagelmiş, Venüs figüründen esinlenilerek yaratılan Altın Portakal heykelinin tekrar kullanılacağının müjdesini veren Başkan Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “Antalya’da bulunan sivil toplum kuruluşları ve yerel kamuoyunun bu yöndeki arzusu bu kararı almamızda etkili oldu. Türkiye Sinema Platformu temsilcileri de eski heykele dönülmesi gerektiği yönünde görüş belirttiler.” dedi.
Son dört yıldır aynı tarihlerde ayrı festivaller gibi algılanan uluslararası ve ulusal film yarışmaları bundan böyle “Antalya Uluslararası Film Festivali” çatısı altında gerçekleştirilecek. “Avrasya” tanımına uymayan program içeriğinin yarattığı kavram kargaşasından kurtulmak ve Festivali daha geniş bir yelpazeye açmak adına bu sınırlama kaldırıldı. Yeni düzenlemeye göre, yarışmalar ulusal ve uluslararası olmak üzere iki bölümde yapılacak, tüm yarışmalarda da “Altın Portakal” ödülleri verilecek.
46. Antalya Uluslararası Film Festivali çerçevesinde, Ulusal Yarışma ve Uluslararası Yarışma’nın yanı sıra, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması da yer alacak. Festivalde, Akdeniz ve Avrasya Sinemalarına da özel bölümler ayrılacak.
AKSAV’ın yıl içinde sanatın çeşitli dallarında festivaller ve etkinliklere de yer vereceğini belirten Başkan Akaydın, etkinliklerin halkla buluşturulmasına özel bir önem verilirken, festivalin estetik düzeyinin daha da geliştirileceğini ve evrensel standartlardan taviz verilmeyeceğini vurguladı. Bir yandan, Antalya halkının ve sanatseverlerin isteklerinin, öte yandan sinema sektörümüzün ihtiyaçlarının ön planda tutulacağını bildiren Mustafa Akaydın, Antalya’nın kent dinamiğinden güç alan, yüzünü dünyaya dönmüş bir festivale imza atacaklarını belirtti.
Akaydın, bu amaçla sivil toplum örgütü temsilcilerini, sanatçıları, aydınları, festivale ekonomik kaynak yaratacak saygın kişileri, işadamlarını festival çalışmalarına ortak edecek geniş katılımlı bir Kültür Sanat Danışma Kurulu oluşturulacağına dikkat çekti. Mustafa Akaydın Festival Danışma Kurulu içinde Türkiye Sinema Platformu’nun da yer alacağını; Sinema Platformu ile ortak çalışma ve yakın ilişkiler içinde hareket edildiğini bildirdi.
Festival bünyesinde Türk Sinema Bilgi Merkezi kurularak, Türk filmlerinin dış ülkelere yönelik tanıtım ve pazarlama işlemlerine destek sunulacak. Bilgi Merkezi’nde Türk sineması ve Türk filmleriyle ilgili her türlü bilgi ve yeni Türk filmlerinin kopyaları bulunabilecek. Bilgi Merkezi, Türk filmleri için satış ve dağıtım merkezi olduğu kadar, yabancı film yönetmeni ve yapımcılarının Türk sinemacılarıyla ortak yapım için bağlantı kurmalarına da olanak sağlamış olacak. Dünya festivalleri yöneticileri ve uluslararası sinema basınının temsilcileri Antalya’ya davet edilerek, Türk filmlerinin dünya festivallerindeki dolaşımına destek olunacak. Sinemamızın yaratıcılarına destek olmak amacıyla, uluslararası uzmanların katılacağı bir ‘Senaryo Geliştirme Atölyesi’ gerçekleştirilecek.
Açık Hava Sinemaları’nın festival etkinlikleri arasına yeniden konulması, festivalin halkla buluşturulmasının araçlarından birini teşkil edecek. Antalya’nın çok sayıda mahallesinde festival boyunca her gün açık havada ücretsiz film gösterimleri yapılacak. Antalya’nın beş yeni ilçesinin her birinde halk yoğun sinema etkinlikleriyle buluşturulacak.
Festivalin halkla buluşturulmasının bir diğer önemli ayağı olan ‘Kortej’ yeni bir anlayışla gündeme getirilecek. Geçen yıllarda, gece yapılması nedeniyle yeterince ilgi görmeyen Kortej gündüz saatlerinde gerçekleştirilecek. Halkın sanatçılarla kucaklaşmasını sağlamak açısından önem verilen Kortej etkinliğinin, izleyiciler için olduğu kadar sanatçılar için de eğlenceli geçmesinin koşulları yaratılacak.
Türkiye’de ilk kez bir festival için yapılmış şarkı olma unvanını koruyan “Antalya’ya Koş” şarkısı yeniden aranje edilerek festivalin bir başka simgesi olarak belleklere kazınacak. Ali Kocatepe’nin 1975 yılında Antalya Film Festivali için bestelediği “Antalya’ya Koş” şarkısı, yeni solistler ve günümüz müzik anlayışı ile yeniden yorumlanarak dijital ortamda çoğaltılacak. “Antalya’ya Koş”un nakarat bölümleri İngilizce Almanca ve Rusça olarak da seslendirilecek, şarkının kaydedildiği CD’ler festival konuklarına hediye edilecek.
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İletişim Fakültesi’nde eğitim gören sinema-televizyon bölümü öğrencilerinin, Antalya’nın özelliği olan mahallelerinde festival döneminde film çekmesinin koşulları festival yönetimince sağlanacak. Öğrencilerin mahallelerde çekecekleri filmin oyuncuları mahallede oturanlar olacak. Mahalleli kendini konu alan filmde oynayarak, tarihsel bir dönemde mahallesindeki günlük yaşantıyı gelecek kuşaklara aktarmış olacak.
Son beş yılda kıyıma uğratılarak tamamen yok edilen AKSAV kadroları yeniden yaratılarak, AKSAV’da kurumsal yapının oluşturulması gün be gün sağlanıyor. AKSAV’ın yeniden yapılandırılması yoluyla Antalya Uluslararası Film Festivali’nin kendi kadroları eliyle yürütülmesinin koşulları yaratılmış olacak.
46’ncı Antalya Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci olan film 300 bin TL ile ödüllendirilecek. ‘En İyi İlk Film’ kategorisinde verilecek ödül ise, hızla gençleşen ve yenilenen Türk sinemasının genç ve yeni yönetmenlerini ilgilendiriyor. “En İyi İlk Film”, 50 bin TL parasal ödülün yanı sıra Altın Portakal heykeli alacak.
46’ncı festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:
• En İyi Film 300.000 TL ve Altın Portakal heykeli
• En İyi İlk Film 50.000 TL ve Altın Portakal heykeli
• En İyi Yönetmen 50.000 TL ve Altın Portakal heykeli
• En İyi Senaryo 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli
• En İyi Görüntü Yönetmeni 30.000 TL karşılığı film ve Altın P. hey.
• En İyi Müzik 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli
• En İyi Kadın Oyuncu Altın Portakal heykeli
• En İyi Erkek Oyuncu Altın Portakal heykeli
• En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Portakal heykeli
• En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Altın Portakal heykeli
• En İyi Kurgu Altın Portakal heykeli
• En İyi Sanat Yönetmeni Altın Portakal heykeli
• Behlül Dal Jüri Özel Ödülü Altın Portakal heykeli
• Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü Altın Portakal heykeli
Festivalde, Türk sinemasının ustalarına geleneksel Onur ve Emek Ödülleri verilecek. Dünya sinemasının önemli isimleri, festival süresince film gösterimlerine katılacak, Antalya halkı ile buluşacak. Festival, söyleşi, sergi gibi yan etkinliklerle ülkemizde sinema kültürünün gelişmesine katkı sağlarken, düzenleyeceği Sempozyumla ‘Türk Sinemasında Reform Arayışları’na destek verecek.
Akgün Keskin
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve
Antalya Kültür Sanat Vakfı Basın Danışmanı
Antalya Kültür Sanat Vakfı
Sakıp Sabancı Bulvarı
Atatürk Kültür Parkı içi
07070 ANTALYA
Tel : 0242 238 54 44
Faks : 0242 238 52 73
E-mail: mailto:info@aksav.org.trE-mail:
E-mailinfo@altinportakal.org.tr
www.aksav.org.tr
www.altinportakal.org.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder