SAYFALAR

21 Eylül 2022 Çarşamba

10. Uluslararası İpekyolu Film Festivali Başvurular Açıldı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 10.Uluslararası İpekyolu Film Festivali Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından düzenleniyor

İpekyolu Film Festivali, bu yıl 10’uncu kez Kadim İpekyolu coğrafyasından topladığı filmleri İstanbul’da sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.
Festival Direktörü Feza Sınar; İpekyolu ülkelerinin yeni yeteneklerinin keşif serüvenine katkı sağlayan İpekyolu Film Festivali için müracaatların başladığını bildiriyor. Sınar; “Önemli bir ticari rota olan İpekyolu’nun tarih boyunca en cezbedici limanı İstanbul’un kültürler arası birleştirici rolüne festivalimizle katkı sunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl.
10’uncusunu düzenlediğimiz film yarışmamız giderek büyüyor ve uluslararası alanda tanınırlığı artıyor, kalıcı ve anlamlı bir festivale evrileceğini umuyorum. Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Gürcistan, Suriye, Mısır, Hindistan, Irak gibi antik İpekyolu ülkelerinden sinemacıların katılımı ile gerçekleştiren festivale geçtiğimiz yıl ulusal ve uluslararası alanda 3089 film katıldı ve festival kapsamında 12 ülkeden 100’ün üzerinde film seyirci ile buluştu” dedi.

SİNEMANIN İMECE RUHUNDAN SAYMALI TAŞA...

Bu yıl afiş tasarımında 3000 yıl öncesinden günümüze gelen bugün ki Kırgızistan coğrafyasında bulunan Saymalı Taş görseli yer almaktadır. Saymalı Taş, Kırgız Türkçesinde ‘desenli ya da işlemeli başlık’ anlamına gelmektedir. İpekyolu güzergahının en önemli duraklarından olan Fergana vadisinin Kazarman köyünde bir sit alanında yer alan Saymalı Taş, kadim Türk kültürünü ve mitolojisini en iyi yansıtan kaya resimlerinin yer aldığı bir insanlık mirasıdır. Birçok Türk boyunun ortak katkısıyla yılın belirli günlerinde kayalara oyulan soyut ve somut temalı resimlerin yer aldığı geniş bir koleksiyona sahip olan sit alanı Türk kültürüyle ilgili en eski bilgilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Günümüzde UNESCO Geçici Koruma Listesine alınan Saymalı Taş, Türk kültürünün zaman ve mekan tanımaz melezliğini ve var oluşunu yüzyıllar ötesinden günümüze taşımaktadır. Sanatın pek çok dalını içinde barındıran en melez sanat dalı olan sinemada gücünü Saymalı Taş gibi imece ruhundan almaktadır. Bu nedenle bu sene sinemanın imece ruhundan Saymalı Taş’a doğru düşünsel ve görsel bir iklim yaratmayı amaçlıyoruz.

10.Uluslararası İpekyolu Film Festivalinde Ulusal ve Uluslararası Kategorilerde Ödüller Sahiplerini Bulacak
Ulusal ödül kategorileri;Belgesel film kategorisinde; en iyi belgesel film, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi senaryo, en iyi kurgu dallarında ödül veriliyor.
Animasyon film kategorisinde; en iyi animasyon film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi animatör ve ödülü veriliyor.
Kısa film kategorisinde; en iyi kısa film, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu, en iyi senaryo dallarında ödül veriliyor.
Jüri Özel Ödülü ise katılımcı tüm filmler arasından, ön elemeyi geçme şartı aranmaksızın veriliyor.

Uluslararası ödül kategorileri;
En İyi Kurmaca Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, Jüri Özel Ödülü, En İyi Belgesel, En İyi Animasyon

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası İpekyolu Film Festivalinde 10’uncu yıla özel etkinliklerle kapsamlı bir program düzenlenecek.

Başvuru takvimi;
Başvurular 15 Ağustos 2022 tarihinde başlayacak olup 01 Ekim 2022 tarihinde sona erecek.
Başvurular için ayrıntılı bilgi www.setem.org.tr ve www.setemakademi.com
adreslerinden alınabilir.

Başvuru adresi: https://filmfreeway.com/10InternationalSilkRoadFilmAwards?welcome=true

Ayrıntılı bilgi için;
SETEM – 0212 230 15 08
Nazım Özdemir – 0532 509 20 12

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder