SAYFALAR

22 Kasım 2011 Salı

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran: Malatya Film Festivali, Sponsurlar Vasıtasıyla Gerçekleştirilen Tek Festivaldir

2. Malatya Uluslararası Malatya Film Festivali, toprağına güvenen ve kendi bahçesini işleyen bir çiftçinin sadeliği ve ısrarı ile devam ediyor. Malatya Valisi ve Film Festivali Onursal Başkanı Doç. Dr. Ulvi Saran'ın ifadesiyle "tamamen sponsorlar vasıtasıyla gerçekleştiren bir etkinlik" olan festivalde, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu konuklara akşam yemeği ikram etti. Sofrada süren sohbette, medyanın festival algısı üzerinde de konuşuldu. Doç. Dr. Ulvi Saran şunları söyledi: "Basının algı biçimini anlayamıyorum. İki yıldan beri kendi ayakları üzerinde duran bir festival ile ilgili ne yapmalı ki, gazetelerde gereği kadar yer alsın? Gayrı ciddi bir takım medyatik oyunlara giremeyeceğimize göre ciddi bir kültür sanat etkinliğini bir magazin gibi algılamak ve ona göre yer vermek mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz. 
Sorun sadece festival ile ilgili de değil. Mesela biz Malatya için çok ciddi işler yapıyoruz. Bey Dağları'nının kayalarını oyarak içine toprak doldurup fidan dikiyoruz, çıkan haber, "Bey Dağları ağaçlandırılıyor" şeklinde. Sıradan bir ağaç dikimi başka, erozyon nedeniyle tamamen kayalardan ibaret kalmış bir dağı ağaçlandırmak başkadır. Bu kadarcık farkın bir haberci tarafından algılanmasını ve haberinde bu farka yer verilmesini istemek, ummak çok şey talep etmek midir?"

Anadolu basınının yeteri kadar güçlenmediği ülkemizde benzer sorunları 80 ilin çektiğini vurgulamanın Sayın Vali'yi rahatlatıp rahatmadığını bilemiyorum ama söylerdiklerine tamamen katılıyorum. Çünkü Tercüman Gazetesi'nde muhabirlik yaptığım günlerde pek çok gazete muhabiri ile vergi denetim memurlarından oluşan ekip halinde gittiğimiz kömür ocaklarında göz önünde cereyan eden bir haberi algılayaman "gazeteci algısı"na ben de tanık olmuştum.
Vergi denetim memuru bir hanım, kömür tozlarına bulanmış ve elinde bir kaç defter bulunan bir adama, "Baba senin burada ne işin var?" diye sormuştu. Ben bu soruyu, o adamın ve kızın fotoğrafını çekerek yazmıştım! Haberimin yayınlanmasından sonra bir büyük gazete üçüncü sayfasında isimleri değiştirerek yazım kopyalamış ve başka imza ile yayınlamıştı.
O zaman da durum vahimdi bugün de... Şimdi artık işin daha fazla bozulduğunu biliyoruz. İnternet sitelerinde yer alan özgün haber, değenlendirme veya makaleleri alıp kendi bloglarına imzalarıyla koyan, herhangi bir gazetecilik disiplininden geçmemiş, mutfak görmemiş, fikri takip nedir bilmeyen, "kopyala+kes+yapıştır" komutlarını gazetecilik veya yazarlık sanan zavallı bir "kleptomanlar topluluğu"nun insafına kalmış bulunuyoruz...

MALATYA GÜZEL, TEMİZ VE HUZURLU BİR ŞEHİR
Yemekten önce bir kaç dakika konuştuğum Malatya Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, Malaytaya'nın sorunlarının yavaş yavaş çözüleceğini vurguladı. "Sanat, sinema bir kentin daha iyi bir seviyeye gelmesinde" etkili oluyor fikrini benimsediğini anlattı. Kalaycıoğlu Malatya'nın tarım ürünleri, kültür sanat değerleri, tarihi kalıntılarının Film Festivali sayesinde daha çok tanınacağını vurgulayarak, Kayısı Vakfı tarafından düzenlenen festivale en azından benim açımdan yeni bir slogan kazandırdı: "Kaysının rakibi kaysıdır!" Belki bu cümle, ilerde Malatya festivalinin bir alameti farika cümlesi olur!

Yemeğe katılan konuklar arasında Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Zülfikar Ağa'yı canlandıran Halil İbrahim Kalaycıoğlu da bulunuyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder