SAYFALAR

17 Şubat 2011 Perşembe

Oscar’ı Kimler Almalı? Neden?

27 Şubat’ta sahiplerini bulacak Oscar ödülleri şimdiden bizim sinema alemini germeye başladı. Oscar’ı kim/ler alacak? Sorusu hepimizi derin endişelere boğuyor! Çünkü Türkiye’de sinema ile ilgilenen hemen herkes, kendi Oscar tahminin doğru çıkmasına çok önem veriyor. Aksi takdirde kimin aldığı kimin alamadığı pek de umurumuz değil… Seyrettiğim Oscar’a aday gösterilmiş filmleri içinde ilk beşi için şöyle bir tahmin yaptım: En İyi Film: Inception (Başlangıç); En iyi Yönetmen: David O. Russell (The Fighter - Dövüşçü); En İyi Erkek Oyuncu: Colin Firth (The King's Speech – Zoraki Kıral); En İyi Kadın Oyuncu: Natalie Portman (Black Swan – Siyah Kuğu); En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale (The Fighter  - Döğüşçü ); En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hailee Steinfeld (True Grit).


Peki, bu isimleri seçişimin nedeni neydi?

En İyi Film dalında Inception tercihimi hemen herkes anlamıştır. Çünkü bu dala aday gösterilen bir filmin sanatçı kadrosu değil yapımcısı ödüllendirilmiş olur. Bu bağlamda Inception, dev kadrosu, büyük prodüksiyonu ve imkânsız sahnelerin inandırıcı biçimde perdeye yansıtılması konusunda harcanan emek gibi sebeplerle Oscar almalı.

En İyi Yönetmen dalında adayım David O. Russell. The Fighter – Dövüşçü filminin yönetmeni Russell, gerçekten yaşanmış bir hikâyeyi biraz röportaj, biraz belgesel tekniklerini hissettirerek başarılı bir dramaya dönüştürmüş. Işıklar sönüp gündelik gerçeklikten Russell’ın sunduğu sanatsal gerçeklikle yüz yüze geldiğinizde geriye dönmek istemiyor, maceranın içinde kalmayı tercih ediyorsunuz. Gerçekliği kameradan geçirip yenirden yansıtmadaki bu başarısı Russell’ı bana göre Oscar’lık bir yönetmen yapıyor.

En İyi Erkek Oyuncu dalında The King's Speech’deki oyunu ile Colin Firth kesinlikle Oscar almalıdır. Çünkü Firth, diğer Oscar adayı oyunculardan çok farklı bir karakteri perdeye yansıtıyor. İngiltere Kraliyet ailesinden kekeme bir veliahdı canlandırıyor ki, doğrudan sade bir vatandaşın kekemeliğini ve psikolojisini vermek bile ne kadar zordur. Diğer oyuncuların canlandırdığı karakterlerin benzerleri daha önce pek çok defa canlandırılmış ve ödül almış karakterler olarak beliriyor… Colin Firth, benzeri daha önce canlandırılmamış karakteri sanki şimdi şu an yaşıyormuş gibi öylesine başarı ile oynuyor ki, Oscar ona gitmezse bayağı ayıp olur!

En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday gösterdiğim Natalie Portman ise Black Swan (Siyah Kuğu) filminde kendi aşıyor. Canlandırdığı karakter çok çetrefilli ve acılı bir karakter… Biliyorsunuz, Siyah Kuğu klasikler arasında sarsılmaz bir yere sahip Kuğu Gölü’nün modern bir yorumu. Yönetmen tamamen trajedi kalıplarına yaslanmış. Başkarakterdeki şiozid paranoyak belirtiler ve giderek baskın çıkan hastalık, çifte kişilik vurgusu, biseksüel cinsel sapmalar ve fantazmalar, güçlü ana figürü, kusursuzluk arayışı, kendi tercihlerinden dolayı bulunduğu yerden düşüş: “intihar”! Bu intiharı bir tek şeyle teselli edilebilir: Oscar heykelciği!

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Christian Bale, (The Fighter  - Döğüşçü ) hala hayatta olan bir boksörü gözlemyelerek birebir taklit etmiş ama bu taklit gerçeğini aşmış ve Oscan’a yürüyor. Espri şu: Bale’in canlandırdığı karakter boksta dünya şampiyonu olamamış ama Bale Oscar’ı alarak durumu düzeltebilir…

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında gencecik bir kız Hailee Steinfeld, True Grit filmindeki rolüyle Oscar alırsa bu tarihe geçecek bir ödüllendirme olur. Oscar jürisine sesleniyorum. Babasının intikamı peşinde hayatını ortaya koyan bu genç kıza değer verin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder