SAYFALAR

27 Kasım 2010 Cumartesi

Geçmiş Zaman Olur ki İnsanı Şaşkına Çevirir!

Hani bir laf vardır: "Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer" diye. Önceki gün çoook eski gazeteleri karıştırırken öyle bir “ilan-haber”e rastladım ki bir değil, birkaç defa şaşırdım.
İlanı veren meşhur film yapımcısı ve yönetmen Turgut Demirağ idi. Sene 1965 ve ilanın yer adığı gazete Son Havadis. Ki bu gazete, Sayın Süleyman Demirel’in liderliğindeki AP’yi destekleyen, liberal milliyetçi, antikomünist bir gazete. Demirağ’ın ilan metni de dönemin sol dünya görüşü için yenilir yutulur gibi değil. Metnin başlığı şöyle:

Ulus Gazetesi Film Eleştirmecisi Yüksel Gözen ve 
Akis Mecmuası Film Eleştirmecisine


Metnin girişi ise evlere şenlik:
Rejisörlüğünü yaptığım Aşk ve Kin hakkında kötü bir yapıt olmuş diye uzun uzun yazmanız, cahaletinizden ziyade aşırı sol tesiri altında kalmanızın şahsiyetsiz ifadesidir…

University Of Southern California’da tahsil etmiş olmayıp da Moskova’da film tahsil yapış olsaydım, benim hakkımdaki yazılarınız muhakkak ki lehte olurdu.
Sizin gibi ters görüşlüler hariç ufak tefek kusurlarına rağmen, senelerin en mükemmel filmidir diye kabul eden aklı başında kimseler sayılmayacak kadar çoktur.
(...)


Şimdi ben bu yazıda ortaya çıkan hani alt metni yorumlayayım?
Film eleştirmeni veya sinema yazarı kavramının bilinmediğini mi anlatayım?
Eleştirmenleri aşağılayan bir yapımcı yönetmenin, Türkçeyi kötü kullanmasını mı? Film eleştirmenlerinin o günlerin moda fikir akımı komünistliği benimseyip Amerikancı yönetmen abimizi yermelerini mi? Yoksa bu antikomünist sinemacımızın kızının (Melike Demirağ) 12 Eylül Darbesinden sonra komünist olduğu için yurt dışına kaçmasına mı?

Kimi zaman bir tek haber bile bir ülkenin tarihine ne kadar ciddi göndermeler yapabiliyor deyip konuyu yüksek takdirlerinize bırakıyorum…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder