SAYFALAR

29 Eylül 2010 Çarşamba

Coşkun Çokyiğit'in "Gazete Sayfalarındaki Altın Portakal Sergisi", 47. Antalya Altın Portakal'da





9 -14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin programı açıklandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programının açıklandığı tanıtım resepsiyonu 28 Eylül 2010 Salı günü saat 19:15’te Ramada Otel’de yapıldı. Festival sergi etkinliklerinden biri de şu cümlelerle açıklandı: "Gazeteci - sinema yazarı Coşkun Çokyiğit’in yorucu bir çalışma sonunda hazırladığı   “Gazete Sayfalarındaki Türk Sineması ve Altın Portakal” sergisi, Altın Portakal nostaljisini bu kez gazete kupürleriyle yaşatacak. Sergi açılışı Akdeniz Üniversitesi Olbia Sanat Galerisi’nde 11 Ekim Pazartesi günü saat 15:00’te yapılacak."
Antalya – Burdur - Isparta – Side – Manavgat İl ve İlçe yöneticileri, İl ve İlçeler Meclis Üyeleri,  Ulusal Sinema Platformu temsilcileri, Festival Danışma Kurulu,  sponsor temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcilerinin de yer aldığı 47. Festivalin  tanıtım toplantısına, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet R. Aktekin, AKSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal ve ANSET Ltd. Şti. Genel Müdürü Sancar Sayın katıldı.  

Çok sayıda davetlinin izlediği, basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali’ni her geçen yıl uluslararası platformda daha da ileri taşıdıklarını belirtti. Akaydın, festivali Antalya’nın yanı sıra Isparta-Burdur-Side-Manavgat bölgelerine de yayarak belirli bir kesimin değil, “Halkın Festivali” yapma konusunda önemli başarılar elde ettiklerini söyledi.

Toplantı öncesi kokteylinde ve toplantı sonrasında düzenlenen kokteyl prolonge’de; 47. Festivalin görsel iletişim materyalleriyle bezenmiş Amerikan servisleri, bardaklar, çerez tabakları, popcorn kutularıyla hizmet verilmesi, festival resepsiyonuna ayrı bir renk kattı. Festival yönetimi tarafından 50’şer bin adet yaptırılan yiyecek ve içecek servis materyalleri, festivalle ilgili kokteyllerde ya da yemekli toplantılarda kullanılacak. Aynı zamanda bu materyaller kentteki kafe ve restoranlarda kullanılarak festivalin tanıtımına katkı sağlayacak.

1.200 konuk, 723 etkinlik

Başkan Mustafa Akaydın, 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde bu yıl 649 film gösterimi, 25 film galası, 6 atölye çalışması, 12 sergi ve performans, 12 panel - imza günü - açık oturum - çalıştay - sempozyum - arama konferansı, 5 özel gece ve resepsiyon, 2 kortej, 4 sosyal sorumluluk projesi, Cezaevi projesi, Tomurcuk Perküsyon Projesi, Korsana Hayır Projesi ve Hayvan Hakları Projesi olmak üzere toplam 723 etkinliğe imza atacaklarını bildirdi. Başkan Mustafa Akaydın, 1.200 yerli ve yabancı konuğun katılacağı 47. Festivalin tahmini bütçesinin 6.5 milyon TL civarında gerçekleşeceğini söyledi.
47. Festival çerçevesinde Ulusal bölümde 130, Uluslararası bölümde 61 film olmak üzere, 35 ayrı ülkeden toplam 191 filmin sinemaseverlerle buluşturulacağını bildiren Prof. Dr. Mustafa Akaydın; Ulusal bölümde 366, Açık Hava Sinemalarında 100 film gösteriminin yapılacağını; geçen yıl 140 gösterimin yapıldığı Uluslararası bölümde, sinemaseverlerden gelen yoğun istek dikkate alınarak 183 film gösterimi ile ciddi bir etkinlik artışının sağlandığını bildirdi. 

Başkan Mustafa Akaydın’ın, 47. Festivalin programını açıkladığı konuşmasında verdiği diğer rakamlar da şu şekilde:

Altın Portakal’da bu yıl Ulusal bölümde gösterimi yapılacak 14 yarışma filmi; 8 yarışma dışı, 14 özel gösterim, 17 film Açıkhava Sinemaları filmi; 32 belgesel ve 46 kısa film olmak üzere 130 filmin gösterimi yapılacak.
Uluslararası bölümde ise 11 yarışma filmi yanında 6 özel gösterim filmi, 4 belgesel film, 40 tematik gösterim filmi yer alıyor.

Altın Portakal’da gösterimi yapılacak 191 filmin 175’i 12 ayrı salonda; Açık Hava Sinemaları programı içinde gösterilecek 17 film ise 100 ayrı alanda gösterilecek.

Altın Portakal’da bu yıl Ulusal Yarışmada 520 bin, Belgeselde 20 bin, Kısa Filmde 10 bin, Halkın Portakalı etkinliği içinde 60 bin, Antalya Teşvik Ödülü karşılığı 70 bin TL olmak üzere 680 bin TL tutarında ödül dağıtılacak. Dijital Film Akademisi tarafından Kısa Film kategorisinde verilecek 10 bin TL tutarındaki ödülle birlikte 47. Festival kapsamında dağıtılacak ödül tutarı 690 bin TL’ye ulaşıyor.

Festivali organizasyonu için bu yıl Antalya-Isparta-Burdur olmak üzere üç il ve Akdeniz Üniversitesi-Süleyman Demirel Üniversitesi-Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi-İstanbul Aydın Üniversitesi olmak üzere dört üniversite arasında işbirliği sağlandı.

Sinema ve Toplumsal Etkileşim

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl “Sinema ve Toplumsal Etkileşim” teması ile geliyor. “Sinema ve sosyo-politik etkileşim”, “sinema ve ülke imajı  etkileşimi”, “sinema ve ekonomik etkileşim” başlıklarında yürütülecek festival kapsamında; tematik film gösterimleri, paneller, sergiler, söyleşiler ve atölye çalışmaları düzenleniyor.

Altın Portakal’da bu yıl Ulusal Uzun Metraj, Uluslararası Uzun Metraj, Ulusal Belgesel Film ve Ulusal Kısa Film Yarışmalarına seçilen filmler; ulusal ve uluslararası özel gösterim filmleri ve gala gösterimleri de açıklığa kavuştu.
Türk sinemasının gelişimine paralel olarak Altın Portakal’a yönelik ilginin arttığını da belirten Prof. Dr. Mustafa Akaydın, geçen yılki 43 filmlik rekor katılımın bu yıl 47 filmle, yeni bir rekor olarak gerçekleştiğini söyledi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasına gösterilen ilginin, Belgesel ve Kısa Film yarışmaları için de söz konusu olduğunu belirten Başkan Mustafa Akaydın, 47. Festival’de ön jüri değerlendirmesinden sonra 14’ü uzun metraj, 20 belgesel, 24 kısa filmin Altın Portakal ödülü için yarışacağını bildirdi.

Ulusal Uzun Metraj’da 14 film yarışacak

Tüm alanlardaki yoğun katılımın yaşandığına işaret eden Başkan Mustafa Akaydın, ilk filmleriyle yarışmaya katılan yönetmenlerin ağırlıkta olmasının da Türk sinemasının geleceği açısından sevindirici olduğunu belirtti.  Başkan Akaydın “Jüri üyelerimize, gösterdikleri gayretten dolayı çok teşekkür ederim. Ayrıca, bu yıl başvuruda bulunan filmler arasında ilk filmlerini çekmiş genç yönetmenlerin çoğunlukta olması, bir sinemasever ve Antalya halkının sinemaya sevdalı belediye başkanı olarak beni çok mutlu etti. Festivalde yarışacak tüm filmlere başarılar dilerim,”diye konuştu.

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj kategorisinde Altın Portakal için yarışacak filmler ve yönetmenler şöyle sıralanıyor:

Atlıkarınca                                        İlksen Başarır
Çakal                                               Erhan Kozan       
Çoğunluk                                          Seren Yüce
Gişe Memuru                                    Tolga Karaçelik
Gölgeler Ve Suretler                           Derviş Zaim
Hayde Bre                                         Orhan Oğuz
Kağıt                                                 Sinan Çetin
Kar Beyaz                                         Selim Güneş
Kavşak                                              Selim Demirdelen
Press                                                Sedat Yılmaz
Saç                                                   Tayfun Pirselimoğlu
Sinyora Enrica İle İtalyan Olmak           Ali İlhan                              
Siyah Beyaz                                       Ahmet Boyacıoğlu
Zefir                                                    Belma Baş


İlk yönetmenlerden 9 film yarışacak!

Başvuru yapan 47 film arasından ön jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda seçilen 14 filmin 9’u yönetmenlerin ilk filmi olma özelliğini taşıyor. “Çakal”, “Çoğunluk”, “Gişe Memuru”, “Kar Beyaz”, “Kavşak”, “Press”, “Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak”, “Siyah Beyaz”, “Zefir” yönetmenlerinin ilk uzun metraj filmi olarak dikkat çekiyor.

Ustalardan 5 film Altın Portakal’da!

Usta yönetmenlerden   Derviş Zaim  “Gölgeler ve Suretler”, Orhan Oğuz “Hayde Bre”, Sinan Çetin “Kağıt” ve Tayfun Pirselimoğlu “Saç” adlı filmleri ile yarışacaklar.

Yine usta yönetmenlerden Semih Kaplanoğlu’nun “Bal” adlı filmi 24 Eylül 2010 tarihinde 17. Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülü aldığı için yarışmadan elendi.

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne “ Başka Dilde Aşk” adlı filmi ile katılan İlksen Başarır, ikinci filmi olan “Atlıkarınca” ile bu yıl da Altın Portakal’da yarışacak.


Ulusal Özel Gösterimler

Festivalde “Ulusal Özel Gösterimler” başlığı altında 8 film gösterilecek. Filmlerden 7’sinin en önemli özelliği, yönetmenlerinin ilk uzun metraj çalışması olması.
Dünya prömiyeri 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde gerçekleştirilecek “Kayıp Özgürlük”ün (Umur Hozatlı) yanı sıra özel gösterimi yapılacak diğer filmler şunlar: “Off Karadeniz” (Nur Dolay), “Orada” (Hakkı Kurtuluş & Melih Saraçoğlu), “Peş Peşe” (Ertan Velimatti Alagöz & Suvi Elif Alagöz), “Teslimiyet” (Emre Yalgın), “Ev” (Alper & Caner Özyurtlu), “Kanatsız Taklalar” (Savaş Baykal), “Bal” (Semih Kaplanoğlu). Özel gösterim filmlerinden bazıları Isparta ve Burdur’da da gösterilecek.

Uluslararası Uzun Metraj’da 11 film yarışacak

Altın Portakal’ın Uluslararası dalında bu yıl Avrupa ve Asya’dan 11 film yarışacak. İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Türkiye, Hong Kong ve Rusya’dan 1’er, Almanya’dan 2 filmin yer aldığı uluslararası yarışmada Kore-Çin ve Sırbistan-Hırvatistan-Fransa ortak yapımı filmler de yer alıyor.

Avrupa ve Asya’dan yeni yapımlar

İspanya’dan Çin’e geniş bir coğrafyadan film seçkisinin buluştuğu, “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Oyuncu” ödüllerine aday yapımların yer aldığı Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasına seçilen filmlerin tümü 2009 ve 2010 yapımı.

Isotta Toso’nun, farklı kültür grupları arasındaki anlaşmazlıkları ve önyargıları işlediği “The Clash of Civilization Over An Elevator In Piazza Vittorio - Vittorio Meydanı’nda Bir Asansörde Medeniyetler Çatışması” (2009);

Çinli yönetmen Zhang Lu’nun yönettiği, 2010 Berlin Film Festivali’nde gösterimi yapılan Kore-Çin ortak yapımı “Dooman River – Tumen Nehri” (2009);

İspanyol yönetmen Augisti Villa’nın yönettiği, 2010 Karlovy Vary Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’ne değer görülen  “The Mosquito Net - Sineklik” (2010);

 Belçikalı yönetmen Frédéric Sojcher’in yönettiği, Hollywood – Avrupa Sineması yüzleşmesini konu edinen “Hitler In Hollywood – Hitler Hollywood’da” (2010);

 Türk asıllı İsviçreli yönetmen Cihan İnan’ın yönettiği “180º” (2009);

Felluce dramının konu edildiği, Lancelot Von Naso’nun yönettiği Alman yapımı “Ceasefire - Ateşkes” (2009); 

“Züğürt Ağa”, “Selamsız Bandosu” gibi filmlerinden tanıdığımız Türk yönetmen Nesli Çölgeçen’in “göçmenlik”, “insan ticareti” gibi konuları işlediği “Denizden Gelen – Brought by The Sea” (2010);

Hong Konglu yönetmen Alex Law’ın yönettiği, izleyiciyi 1969 baharına götüren, Hong Konglu bir ailenin düşlerle zenginleşmiş basit yaşamını konu edinen  “Echoes of The Rainbow – Gökkuşağının Yankısı” (2009);

Johannes Naber’in yönettiği, izleyiciyi paranın hüküm sürdüğü, kimsenin birbiri için endişelenmediği Avrupa’nın karanlık yerlerine götüren Almanya yapımı “The Albanian - Arnavut” (2010);

Aleksei Fedorchenko’nun yönettiği, asimilasyona karşı kültürel geleneklerin direnişini konu edinen Rus yapımı “Silent Soulus – Suskun Ruhlar” (2010);

Akademi ödüllü “No Man’s Land” filminin yönetmeni Danis Tanovic’in imzasını taşıyan, Sırbistan-Hırvatistan-Fransa ortak yapımı “Circus Columbia – Güzel Bir Hayat Düşlerken” (2010);

47. Festival’in uluslararası dalında yarışacak filmler.

Uluslararası Özel Gösterimler

2010 Cannes Film Festivali Altın Palmiye ödüllü “Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor” (Apichatpong  Weerasethakul)  filminin Türkiye prömiyeri 47. Festival  bünyesinde gerçekleştirilecek. Diğer özel gösterim filmleri ise şunlar:

“Sihirbaz”  (Sylvain Chomet), 
“Bitmeyen Yaz” (Alexei Popogrebsky), 
“Turne” (Mathieu Amalric),
“Yasak Aşk” (Luca Guadagnino), 
“Ayla” (Su Turhan).

Altın Portakal'ın bu yılki afişi Emrah Yücel imzasını taşıyor

Festivali’nin marka yüzü Ebru Akel oldu. Dünyaca ünlü grafik tasarımcısı Emrah Yücel’in görselleştirdiği afişlerde Ebru Akel poz verdi. Bu yılın afişinde, Ebru Akel, elinde tuttuğu sihirli portakalı gülümseyen yüzü ile sunan bir deniz kızı olarak görülüyor. Afişe derinlik veren atmosfer aynı zamanda Antalya'nın denizinden yükselen mitolojik figür kimliği ile fantastik, sihirli; neredeyse gerçeküstü bir dünya. Emrah Yücel’in imzasını taşıyan 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali afişi ise 47. Festival’in bitiminde kamuoyuna lanse edilecek. Böylece Altın Portakal tarihinde ilk kez bir festival afişi 1 yıl önceden belirlenmiş olacak.

Portakal’ın yabancı konukları

Altın Portakal’ın jürisinde bu yıl, sinema dünyasının ödüllü isimleri bir araya geliyor. Filmleri ile milyonlarca sinemaseveri kendine hayran bırakan, “Çingeneler Zamanı”, “Kara Kedi Ak Kedi”, “Yeraltı”, “Arizona Rüyası” gibi filmlerin yönetmeni Emir Kusturica, Altın Portakal Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jürisinde yer alacak. Festival kapsamında Emir Kusturica’nın film gösterimlerine de yer verilecek. 2009 En İyi Belgesel Oscar’ını “Smile Pinki” adlı filmiyle alan yönetmen Megan Mylan, Belgesel Film Yarışması’nda Jüri Üyesi olacak. 2010 Cannes Film Festivali’nde Kısa Film dalında Altın Palmiye alan “Barking Island – Hayırsız Ada” filminin yönetmeni Serge Avédikian ise, Altın Portakal Kısa Film Jürisinde yer alacak.

Bu yılın jürileri

Bu yılın Altın Portakallarını belirleyecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Jüri Başkanı Kadir İnanır. Ana Jüri de ayrıca Tomris Giritlioğlu (yönetmen), Meltem Cumbul (oyuncu), Meral Okay (senaryo yazarı), Gökhan Kırdar (müzisyen), Hüseyin Kuzu (senaryo yazarı), Atilla Dorsay (sinema yazarı), Zinos Panagiotidis (yapımcı) ve Prof. Dr. Mehmet Rıfkı Aktekin (Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) yer alıyor.

Uluslararası Jüri
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın bu yılki jürisinde Bahman Ghobadi (Yönetmen), Emir Kusturica (Yönetmen), Raymond Phathanavirangoon (Festival Danışmanı – Yapımcı), Paul Raphael (Yapımcı), Saadet Işıl Aksoy(Oyuncu) yer alıyor.

SİYAD Jürisi

Sinema Yazarları Derneği’nin verdiği SİYAD Ödülleri’nin jüri üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor: Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması SİYAD Jürisi, Necla Algan, Tunca Arslan ve Burçin S. Yalçın;

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Siyad Jürisi, Kerem Akça, Alkan Avcıoglu Ve Aylin Sayın.

Belgesel jürisi

Belgesel Film Yarışması’nın Ana Jürisi,  Megan Mylan (yönetmen), Coşkun Aral (yönetmen), Zeynep Tül Akbal (akademisyen, sinema yazarı), Semra Güzel Korver (BSB Başkanı)  ve Füsun Demirel (oyuncu)’den oluşuyor.

Kısa Film yarışması ana jürisi

Altın Palmiye ödüllü Serge Avédikian’ın da bulunacağı kısa film jürisinde Aslı Tandoğan, Nil Kural, Mehmet Bahadır Er, Nur Akalın jüri üyesi olarak görev yapacaklar.

20 Belgesel, 24 Kısa Film Altın Portakal için yarışacak

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Belgesel Film ve Kısa Film dallarında yarışacak filmler de ön jürilerin yaptığı değerlendirmeler sonucunda belirlendi.

Ön jürinin seçtiği 20 belgesel film şöyle sıralanıyor:

Anadolu’nun Son
Göçerleri Sarıkeçililer      Yüksel Aksu
Anka’nın Doğuşu             Ersen Çıra                                                             
Bağdat                           Berrak Samur                   
Canıyla Oynayanlar         Serdar Güven                                  
Gazze’nin Yarası             Necati Sönmez                
Göbekli Tepe                  Ahmet Turgut Yazman                 
Herkes Uyurken             Erdem Murat Celikler   
İfakat                            Orhan Tekeoğlu                                              
İki Tutam Saç
Dersim’in Kayıp Kızları    Nezahat Gündoğan                                                             
Kayıp Toprakların Torunları                                        Berfi Dicle Öğüt                                              
70-80-90 Masum, Küstah, Fettan                                       Melek Özman                                      
Miraz                                                                                                  Rodi Yüzbaşı                     
Müsteşfa                                                                                          Armağan Pekkaya                                          
Ofsayt                                                                                                Reyan Tuvi                                        
Ordu’da Bir Argonot                                                                Rüya Arzu Köksal                                
Pippa'ya Mektubum                                                                    Bingöl Elmas                                     
Selahattin’in İstanbul'u                                                Aysim Türkmen                                                         
Tülay German Kor Ve Ateş Yılları                             Didem Pekün                                         
Üç Mevsim Bir Ömür Karadeniz Yaylaları         Murat Erün                                                                       
Üç Nokta                                                                                           Tuğba Bozkurt-İlkem Ulutaş

Yarışmaya seçilen  24 kısa film

Anı Yaşamak                                                                     Hakan Metin Mercan   
Anneannem                                                                                    Mehtap Köroğlu                                             
Bahar Soğuk Geçecek                                                  Alihan Sakman                
Bedengi (Sessizlik)                                                                        Aziz Capkurt                                                     
Berf       (Kar)                                                                                    Erol Mintaş                                                        
Besinlerin Oksitlenmiş Kalıtı                                       Orçin Uzun                                                       
Bisiklet                                                                                İ.Serhat Karaaslan                                         
Dem                                                                                                    Ayşegül Okul                                                    
Dönüşü Olmayan Yolculuk                                                         Güçlü Yaman                                   
Eylül Gelmedi                                                                  Ali Ayyıldız                                        
Fareler Geceleri Uyur                                                   Özgür E.Arık                                                     
Fırça Darbesi                                                                    Nihan Belgin                                                    
Gelecekten Anılar                                                                         Hüseyin Mert Erverdi                   
Hazan                                                                                                 Nazlı Sultan Kesici                                           
Heim                                                                                                   Hüseyin Tabak                                
Kağıt Uçak                                                                                         Murat Tahan                                                    
Kağıttan Cinayetler                                                                       Selin Cevizli                                                                       
Meret                                                                                                 Hakan Ömer Zorka                                         
Mukadderat                                                                                    Cenk Kaptan                                                     
Patapat                                                                                              Doğukan Bey                                   
Small Talk                                                                                          Barış Konbal-Dila Yumurtacı       
Teneke                                                                                              Bora Yüksel                                                       
Tepedeki Ev                                                                                     H. Melih Eryılmaz           
Zu Vermieten (Kiralık)                                                  Emre Karapinar/ İsmail Onay                         


Ödüllere bir yenisi eklendi         

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, birinci olan film 330 bin TL ile ödüllendirilecek. Bu sene en iyi filme yeni bir ödül daha verilecek. En İyi Film Ödülü’nün sahibi olan yapımcı, ödülü aldığı yılı takiben 2 yıl içinde çekeceği yeni  filminin en az %15’lik bölümünü Antalya’da çeker ise, 70 bin TL  değerindeki Antalya Teşvik Ödülü’ne de sahip olacak.

Ulusal Kategoride                  520.000 TL
Belgeselde                            20.000-TL
Kısa Filmde                           10.000-TL
Halkın Portakalı                     60.000-TL
Antalya Teşvik Ödülü             70.000- TL
TOPLAM                               680.000-TL
Dijital Film Akademisi
Kısa Film Ödülü                    10.000- TL (Değerinde teknik destek ve eğitim)
TOPLAM                                               690.000- TL

47’inci festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:

Ulusal Uzun Metraj Ödül Kategorileri

En İyi Film                                        330.000 TL             Altın Portakal heykeli
En İyi İlk Film                                     50.000   TL           Altın Portakal heykeli
En İyi Yönetmen                                 50.000   TL           Altın Portakal heykeli
En İyi Senaryo                                   30.000   TL            Altın Portakal heykeli
En İyi Görüntü Yönetmeni          30.000   TL                     Altın Portakal heykeli
En İyi Müzik                                       30.000    TL          Altın Portakal heykeli
En İyi Kadın Oyuncu                                                      Altın Portakal heykeli
En İyi Erkek Oyuncu                                                      Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu                                        Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu                                        Altın Portakal heykeli
En İyi Kurgu                                                                Altın Portakal heykeli
En İyi Sanat Yönetmeni                                                Altın Portakal heykeli

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü                                           Altın Portakal heykeli
Herhangi bir dalda genç bir yetenek (yönetmen, oyuncu, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, besteci) için kullanılır.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü                              Altın Portakal heykeli
Ses Tasarımı, Özel Efekt, Kostüm, Makyaj tasarımı, v.b. teknik dallardan birinde kullanılabilir.  
Yaşam Boyu Onur Ödülleri

Toplantıda, Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde 1996 yılından beri verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri de açıklandı. Altın Portakal Festival Düzenleme Komitesi’nin, oybirliği ile aldığı kararla, senarist Safa Önal, yönetmen ve senarist Ertem Göreç, Nur Sürer, Gülşen Bubikoğlu, Metin Akpınar ve Zeki Alasya bu sene ödüle layık görüldü.

Yıldırım Önal Anı Ödülü Yıldız Kenter’e verilecek

1973 yılında "Dinmeyen Sızı" filmindeki rolüyle 'en iyi yardımcı erkek oyuncu' seçilerek Altın Portakal Ödülü'nü alan tiyatro ve sinema sanatçısı Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış ve ödülünü geri alamamıştı. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı 'na teslim edilen ödül, 1999 yılından itibaren Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet ediliyor. Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün bu yılki emanetçisi usta oyuncu Yıldız Kenter olacak.

Sinema Emek Ödülü

Antalya Altın Portakal Film Festivali 2006 yılından itibaren, Türk Sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere "Sinema Emek Ödülü" veriyor. Sinema Emek Ödülü’nü bu yıl Necmettin Çobanoğlu’na verilecek.

Bir başka yeni: ‘Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü’

Türk sinema sektörünü geliştirmek, sinemaya ve sektör çalışanlarına değer katmak amacı ile hareket eden Altın Portakal Film Festivali, bu yıldan başlayarak “Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü” vermeye hazırlanıyor. Maddi, manevi ve entelektüel kazanımlarını sanata ve topluma adayan, bu birikimini, sanat dünyasında yeni kuşaklar yetiştirerek, yeni sanatsal projelere imza atarak, ‘sanatta sosyal sorumluluk’ projelerinde yer alarak topluma adayan sanatçılara verilecek ödülün ilkini ise usta oyuncu Müjdat Gezen alacak.

Pelikülün İzinde

Altın Portakal bu yıl, sinema tarihinin kayıp filmlerini gün ışığına çıkarıyor, Türk Sinema Tarihi’ne yeni sayfalar ekliyor. “Pelikülün İzinde” başlığı altında bu yıl 4 film Altın Portakal izleyicisi ile buluşacak.

Türk Sinema Tarihi kaynaklarında adı geçmeyen “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği”, 93 yıl sonra Türkiye’de ilk defa Altın Portakal’da izleyiciyle buluşacak. Türk Sinema tarihine yeni bir sayfa ekleyecek film, İstanbul’da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyor. “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği” Baba Zula’nın film için hazırladığı özel müziklerin canlı performansı ile birlikte sunulacak.

Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi ‘Kara Lale Bayramı - 1918’ da, yıllar sonra Altın Portakal’da gösterilecek. “Kadın Charlie Chaplin” olarak anılan Mabel Normand’ın rol aldığı “The Floor Below - 1918’ ve sinema dünyasının uzun yıllardır peşinde olduğu ve artık hiçbir kopyasının var olmadığına inandığı ‘Beyond The Rocks - 1922’ Altın Portakal’da gün ışığına çıkacak.
Açılış Kortejinde özel çocuklar

Halkın, beyazperdenin ünlü yüzleri ile buluşma ve kucaklaşma şöleni olarak tanımlanan geleneksel Festival Korteji’ne bu yıl özel çocuklardan oluşan Tomurcuk Perküsyon Grubu ve Anadolu Ateşi davulcuları eşlik edecek. Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün “Korsan’a Hayır”  projesine destek amacıyla kortejde özel giydirilmiş araçlar geçecek. Antalya Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenin ardından başlayacak kortej, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin önünde, sahne gösterileri ve kokteyl ile sona erecek.

Açılış Gecesi ve ödül törenlerinde heyecanlı saatler 

Emir Kusturica ve etnik tekno-rock grubu 'No Smoking'’, hareketli koreografileri ve özgün performanslarıyla renkli bir geceye imza atacaklar. Kusturica filmlerinden görüntüler, bu görkemli şölene eşlik edecek. Yıldırım Önal Adı Ödülü, Sinema Emek Ödülü ve Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü de açılış gecesinde sahiplerini bulacak.

Onur Ödülleri Töreni’nde, Türk filmlerinin unutulmaz sesi Belkıs Özener & Barkın Özener ile, Yeşilçam şarkılarında yolculuğa çıkılacak. Törende, Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödüllerinin sahiplerini bulacağı gecede, sanatçılara, Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, dünyaca ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı ve Rumeli Band eşlik edecek.

Altın Portakal ödüllerinin sahiplerini bulacağı Kapanış ve Ödül Töreni’nde, ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ve Özcan Deniz’e, Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Kapanış töreninde gerçekleşecek bu konser Türkiye’nin kültürel mozaiğini temsil eden etnik kimliklerin müzik kültürlerini bir potada toplayacak. Kültür köprüleri adı verilen konserin müzikleri ile kültürler arası bir yolculuk yaşanacak.
               
Sürgün Bir Sinemacı: Yılmaz Güney

1970’ler Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olan Yılmaz Güney’e odaklanan bölümde Güney’in yönettiği Umut (1970), Ağıt (1971), Arkadaş(1974)  ve Zavallılar (1974) adlı filmler gösterilecek.

Uluslararası Tematik Gösterimler

Uluslararası bölümde dünyanın farklı bölgelerinden birçok yapım aşağıdaki başlıklar altında izleyiciyle buluşacak.

Sıradan Yaşamlar, Sıradan Öyküler

“Sıradan” insanların küçük yaşantılarına ve bilindik öykülerine farklı açılardan bakan yönetmenleri izleyiciyle buluşturmayı amaçlayan bölüm Güney Amerika’dan Balkanlar’a kadar birçok yapıma yer verecek.

Innaritu’nun son filmi 2010 Cannes Film Festivali’nde başrol oyuncusu Javier Bardem’e, Elio Germano ile birlikte “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü getiren “Biutiful”un Türkiye prömiyeri 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirilecek.
Manaíra Carneiro, Wagner Novais, Rodrigo Felha, Cacau Amaral, Luciano Vidigal, Cadu Barcelos ve Luciana Bezerra’nın yönettiği “5 Favela Öyküsü” (5 X Favela), Rajko Grlic’in yönettiği Karlovy Vary’de gösterilen “Aramızda Kalsın” (Just Between Us), Yunanistanlı yönetmen Periklis Hoursoglou “Apartman Yöneticisi” (The Building Manager), Alfonso Arau’nun yönettiği “Hileli Çarşaf” (The Trick In The Sheet) ve Natalia Smirnoff’un yönettiği, 2010 Berlin Film Festivali yarışma adaylarından olan “Yapboz” (Puzzle) bu bölüm başlığı altında gösterilecek filmler.

Aileye Bakmak – Aileyi Aramak

“Aileye Bakmak – Aileyi Aramak” başlıklı bölüm, aile ilişkilerine farklı açılardan bakan, ailelerinin ve köklerinin arayışlarına çıkan insanların öykülerini anlatan yönetmenlerin yapıtlarıyla izleyici buluşturmayı hedeflemekte.
Güney Afrika’nın 2011 yılı Oscar aday adayı Oliver Schmitz’in yönettiği “Önce Hayat” (Life, Above All), 2010 Venedik Film Festivali’nde yönetmeni Sofia Coppola’ya En İyi Film Altın Aslan Ödülü’nü getiren “Başka Bir Yerde” (Somewhere), 2010 Karlovy Vary Film Festivali’nde Özel Jüri Ödülü kazanan Dimitrij Mamulija’nın yönettiği “Bambaşka Bir Gökyüzü” (Another Sky), 2010 San Sebastian Film Festivali’nde Latin Horizons bölümünde gösterilecek olan Anahi Berneri’nin yönettiği “Senin Yüzünden” (It’s Your Fault), Aleksi Salmenpera’nın yönettiği “Kötü Aile” (Bad Family), Ann Hui’nin yönettiği “Gece ve Sis” (Night and Fog), Mijke de Jong’un yönettiği “Joy” adlı filmlere bu başlık altında yer verilecek.

“Sosyo-Politik Sinema”

Bu bölüm hem festivalin ana temasını hem de 70’li yıllar sinemasının ana özelliğini vurgulamak amacıyla son yıllarda politik sinemanın önemli örneklerini izleyiciyle buluşturmayı hedefliyor. “Sosyo – Politik Sinema”, Kanal 24 sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Jean Van de Velde’nin yönetmenliğini yaptığı 2009 Cannes Film Festivali’nde gösterilen “Sükunet Ordusu” (Silent Army); 2010 Toronto Film Festivalleri’nde gösterilen, yönetmenliğini Pablo Trapero’nun yaptığı “Carancho”; Giorgio Diritti’nin yönetmenliğini yaptığı “Onu Beklerken” (The Man Who Will Come), bu bölümde gösterimi yapılacak filmler.

‘Avrasya Sineması’nda Gürcistan filmleri izleyeceğiz

Her yıl Avrasya ülkelerinden birini seçerek o ülkenin sinemasına odaklanmayı planlayan festival, bu yıl Gürcistan sinemasının önemli yapımlarına yer verecek. Gürcistan’ın yakın tarihindeki çatışmalar ve yeni Gürcistan'ın inşasıyla ilgili 4 filmlik ilginç bir seçki izleyiciyle buluşturulacak.  Rusudan Pirveli’nin, yönettiği Susa, Vano Burduli’nin yönettiği Çatışma Bölgesi (The Conflict Zone), Zaza Urushadze’nin yönettiği Üç Ev (Three Houses) ve Irakli Paniashvili’nin yönettiği Yaramaz Sergo (Sergo The Rogue).

70’li Yıllara Yolculuk 

Altın Portakal bu yıl “70’li Yıllara Yolculuk” teması çerçevesinde “Dikkat Kan Aranıyor” (Temel Gürsu), “Dönüş” (Türkan Şoray), “Batsın Bu Dünya” (Osman F. Seden), “Hababam Sınıfı” (Ertem Eğilmez), “Kara Çarşaflı Gelin” (Süreyya Duru), “Selvi Boylum Al Yazmalım” (Atıf Yılmaz), “Yusuf ile Kenan” (Ömer Kavur), “Hazal” (Ali Özgentürk), “Tristana” (Luis Bunuel), “Teneke Trampet” (Volker Schlöndorff) gibi 70’li yıllara damgasını vurmuş filmleri sinemaseverlerle buluşturacak.

“Teneke Trampet”, 2010 Cannes Film Festivali’nden sonra yönetmenin yeni kurgusuyla ilk defa izleyiciyle buluşacak. Teneke Trampet’in 10 Ekim 2010 Pazar günü 17.00”de Özdilek Park AVM Cinetime’daki gösteriminden sonra; Altyazı Sinema Dergisi yazarlarından Zeynep Dadak, Berke Göl ve Enis Köstepen katılımıyla, filmle ilgili bir de söyleşi gerçekleştirilecek.

Ustaların Gözünden
Dünya sinema tarihinin önemli yönetmenlerinin son yıllardaki yapımlarının yer aldığı “Ustaların Gözünden” bölümü günümüz dünyasına ustaların gözünden bakmayı amaçlıyor. Bu başlık altında izleyeceğimiz tüm filmler Türkiye prömiyerini 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirecek. 

Dünya galasını 2010 Cannes Film Festivali’nde yapan “Aslı Gibidir” (Certified Copy) (Abbas Kiyarüstemi), kadın oyuncusu Juliette Binoche’a “En İyi Aktris” ödülünü kazandırdı.
2010 Cannes Film Festivali’ne katılan ve En İyi Film ödülü için yarışan “Montpensier Prensesi” (The Princess of Montpensier) (Bertrand Tavernier) ve Tehlikeli Yol (Route Irish) (Ken Loach) bu bölümde yer alan diğer filmler.

NTV Belgesel Kuşağı

Sadece belgesel film festivallerinde değil aynı zamanda dünyaca ünlü diğer festivallerde de ilgiyle karşılanan belgesel sinemanın önemli örneklerine de festival kapsamında yer verilecek.  Bölüm, NTV’nin sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Bu yılın belgesel seçkisinde şu filmler bulunuyor: “Aşk, Şehvet ve Yalanlar” (Love Lust & Lies) (Gillian Armstron); “Kadın Kahramanlar” (Women Are Heroes)” (JR); “Haliç Altın Boynuz” (Erden Kral); “Geleneksel Galatya Düğünü” (Cemal Yıldırım); “Eylül Sayısı (The September Issue) (R.J. Cutler); “Koy” (The Cove) (Louie Psihoyos).

Emir Kusturıca Özel Gösterimi

47. Festivalin yurtdışı konuklarından Uluslararası Uzun Metraj Jüri Üyesi Emir Kusturica’nın “Çingeneler Zamanı”, “Arizona Rüyası”, “Yeraltı” ve “Bana Söz Ver” ve Maradonu By Kusturica” adlı filmlerinin özel gösterimi festival programı içinde yer alıyor.                                     

Yıldızlı Geceler

“Yıldızlı Geceler” başlığı altında, film konuklarının katılımıyla gerçekleştirilecek özel gösterimler şunlar: Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda jüri üyesi olan Bahman Ghobadi, “Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok” adlı filminin; Jüri üyesi Emir Kusturica “Maradona By Kusturica” belgeselinin gösterimine katılacaklar. Rus yönetmen Fyodor Bondarchuk, yapımcı Dmitry Rudovskiy, oyuncular; Agniya Ditkovskyte ve Julia Snigir,  filmlerinin gösterimine katılmak için 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali konuğu olarak Antalya’ya gelecekler. “Sıcak Bir Gün” (Rezo Gigineishvili), “Yaban Ada” ve “Dokuzuncu Bölük”  (Fyodor Bondarchuk) bu bölümde izleyeceğimiz filmler.
               
Kemal Sunal’ı Anma Programı

Hicvin usta ismi Kemal Sunal’, ölümünün 10. yılında, Altın Portakal’da anılacak. Kemal Sunal Anma Programı kapsamında, VİPSAŞ tarafından restore edilen “Kapıcılar Kralı gösterilecek. “Kemal Sunal Sineması Ekseninde Türk Gülmece Sanatına Bakış” adlı panel ve Agâh Özgüç’ün hazırladığı, Kemal Sunal’ın film afişleri ve kostümlerinden oluşan sergi de program kapsamında gerçekleştirilecek.

Ulusal Film Komisyonu Çalıştayı

Antalya; yılda 300 güneşli günüyle, Isparta; dağ, orman ve antik mekanlarıyla birer doğal plato. Burdur ise dağları, karları, gölleriyle sıra dışı senaryolar için en uygun coğrafya. Ülkemizde çok uygun koşullar olmasına rağmen film çekiminde yabancı yapımcılar; bürokratik engeller, gümrük mevzuatındaki uyumsuzluklar, vergi politikalarındaki sorunlar, sinema endüstrisine yönelik tedarik zincirinin oluşmaması ve “National Film Commision” tarzı bir örgütsel yapının yokluğu gibi sorunlarla karşılaşmakta.
Çalıştayda tüm bu sorunlar masaya yatırılacak ve sonuç bildirgesi yasal çalışmalara altlık sağlaması amacıyla festival sonrasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulacak.

Manavgat’tan Isparta’ya açık havada sinema keyfi

Manavgat’tan Isparta’ya uzanan 100 noktada 100 film gösteriminin yapılacağı Açıkhava Sinemaları etkinliği çerçevesinde birbirinden güzel 17 film sinemaseverlerle
buluşturulacak.  Hakan Algül’ün yönettiği Ata Demirer ve Demet Akbağ’ın rol aldığı “Eyvah Eyvah”, Yılmaz Erdoğan’ın yönettiği BKM Mutfak ekibinin rol aldığı “Neşeli Hayat”, Ketche’nin yönettiği “Romantik Komedi”, Şafak Bal’ın yönettiği “Abimm”, Murat Şeker’in yönettiği “Aşk Geliyorum Demez”, İlksen Başarır’ın yönettiği “Başka Dilde Aşk”, Sermiyan Midyat’ın yönettiği “Ay Lav Yu”, James Cameron’un yönettiği  “Avatar”, Kuzey Koreli yönetmen Kyung Ho Lee ve Amerikalı yönetmen Mark A. Z. Dippe’nin birlikte yönettikleri  “Garfield Super Kahraman”, ABD’li yönetmenler Carlos Saldanha ve Mike Thurmeier’in birlikte yönettikleri “Buz Devri 3”, açık hava sinemalarında izlenecek filmlerden bazıları.

Sinemanın Renkleri Cezaevlerinde

Altın Portakal bu yıl sanatla cezaevlerine girecek. Kurum görevlileri ve mahkumların katılımıyla cezaevleri içinde, cezaevi lojmanlarında gerçekleştirilecek etkinlikler arasında senaryo ve kısa film atölyeleri, açık havada ve cezaevi içinde film gösterimleri, sanatçı söyleşileri, Altın Portakal temalı objeler üretimi, ‘Mahkum Gözüyle Sanat ve Sinema’ temalı resim sergisi ve el sanatları sergisi yer alıyor.

Sinemanın büyülü renklerini ve dünyasını cezaevlerine götürmeyi hedefleyen proje kapsamında yer alan etkinliklere, etkinliğin türüne göre, kurum yöneticileri tarafından belirlenen kadın, erkek, çocuk mahkumlar; kurumlarda görevli personel ve aileleri katılacak.

“Sinemada LE Tipi Heyecanlar” başlıklı proje kapsamında gerçekleşecek atölye çalışması ortaklaşa oynanacak sessiz sinema oyunun birlikte çekilmesi ve kurgulanması esası üzerine kurulu. 3 hafta sürecek çalışmada, katılımcılara sessiz sinema oyunu öğretilecek ve öncelikle kendi aralarında yarışmaları sağlanacak. Finalde yarışmacılardan; cezaevinin diğer sakinlerinin katılacağı gösterimde, kendi hikâyelerini anlatması istenecek. Dolayısıyla final bölümü bir tiyatro gösterisi olarak sonlanacak.

Konferanslar, paneller, söyleşiler, forumlar…

47. Festival, sinema üzerine konferansları, panelleri, atölye çalışmaları ve imza günleriyle zenginleştirilmiş bir programla izleyiciyle buluşacak.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nuran Yıldız’ın “Tanklar Ve Sözcükler”  başlıklı konferansı, AKM Perge Salonu’nda 10 Ekim 2010 Pazar günü 13:30’da gerçekleşecek. Nuran Yıldız’ın, aynı adı taşıyan kitabından yola çıkarak; "ordular ve iletişim", "TSK ve iletişim" kavramlarını tartışmaya açtığı konferansta sinema, siyaset, ordu üçgeni arasındaki ilişkiler aktarılacak. 

Moderatörlüğünü Çiğdem Mater’in yapacağı, “Sinema Ve Toplumsal Sorumluluk” temalı panelin konuşmacıları Fatoş Güney (Yılmaz Güney Vakfı Başkanı), Prof. Dr. Haluk Gürgen (Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı), Yeşim Tabak (sinema yazarı), Ertem Göreç(yönetmen), Nur Sürer(sanatçı). “Sinema ve Sosyal Sorumluluk” paneli Antalya Sanatçılar Derneği’nde (ANSAN) 10 Ekim Pazar günü saat 18:00’de başlayacak.

Altın Portakal’da bu yıl düzenlenecek panellerden bir diğeri “Sinema Filmleri Ve Film Festivallerinin Ülke / Kent İmajına Etkisi” başlığını taşıyor. Deniz Yayın (sinema yazarı), Tamer Utku (Antalya Film Komisyonu Başkanı), İsa Yıldız (senarist,yönetmen) Deniz Ziya Temeltaş (sanat yönetmeni) gibi isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı; Moderatörlüğünü Prof. Dr. Metin Kazancı’nın (Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi) yapacağı panelin başlama saati 11 Ekim Pazartesi saat 11:30.
                                             
“Film Sponsorlukları Ve Sponsorluk Uygulamalarındaki Sorunlu Alanlar” konulu panelin katılımcıları Doç. Dr. Cem Pekman (Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü), Yrd. Doç. Dr. Emrehan İnal (İstanbul Üniverstesi Hukuk Fakültesi), Doç. Dr. Merih Taşkaya (Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı). Moderatörlüğünü Doç. Dr. Cem Pekman’ın (Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü) yapacağı panel, Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi B Salonu’nda 11 Ekim Pazartesi günü saat 15.00’te başlayacak.

“Tanıtım Ve Etkileşim Aracı Olarak Sosyal Medyaların İşlevi ve Bu İşlevlerin Sinema Gişelerine Yansımaları” konulu panelin kılımcıları Prof. Dr. Ümit Atabek (Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı), Nebil Özgentürk (Gazeteci), Melis Zararsız (beyazperde.com editörü), Özgür Poyrazoğlu (Sodamedya Yönetim Kurulu Başkanı). Moderatörlüğünü Banu Dalaman’ın (İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı) yapacağı panel, Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi  B Salonu’nda 12 Ekim 2010 Salı 13:30’da gerçekleşecek.
                     
“Arşivciler Kara Kutularını Açıyor – Bende Kalmasın” başlıklı açık oturum aynı zamanda arşivci olan konuşmacıların görsel sunumlarıyla desteklenecek. Açık oturumun katılımcıları Ali Can Sekmeç (sinema yazarı,arşivist), Agâh Özgüç (sinema yazarı,arşivist), Elif Rongen Kaynakçı (Hollanda Eye Film Enstitüsü, sessiz film uzmanı)  Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı (Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü), Hüseyin Çimrin (kent tarihçisi), Vadullah Taş (arşivist), Prof. Dr. Suat Gezgin (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı). Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Merih Taşkaya’nın yapacağı açık oturum, Antalya Kültür Merkezi’nde 12 Ekim Salı günü saat 14:00’te başlayacak.

“Ortak Yapım Stratejileri 2: Avrupa Ve Amerika’daki Fırsatlar” adlı panelin  katılımcıları Amerika’dan Mark Earl Burman (Yapımcı);  Avrupa’dan Isabel  Davıs (İngiltere Film Konseyi Uluslar Arası Strateji Ve Ortak Yapım Departmanı /  Üst Düzey Yönetici), Peter Garde (Danimarka Zentropa Film Şirketi / Yapımcı - Üst Düzey Yönetici), Kata Oláh (MMKA Macar  Ulusal Film Fonu / İletişim ve Basın Bölümü Başkanı); Türkiye’den Mehmet Demirhan (Avrupa Konseyi Sinema Fonu Eurımages’ın Türkiye Temsilcisi). Panel, Ramada Otel’de 13 Ekim Çarşamba 09:00 – 18:00 saatleri arasında gerçekleşecek.
                                                              
“Film Festivalleri ve Markalarla Stratejik İşbirliği” başlıklı panelin katılımcıları  Güven Borça (marka danışmanı), Doç. Dr. Ayhan Yılmaz (Anadolu Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü), Tuğbahan Özod (FOI Franchise Koordinatörü), Prof. Dr. Metin İnceoğlu. Moderatörlüğünü Aylin Sayın’ın (sinema yazarı) yapacağı panel ATSO’da 13 Ekim Çarşamba günü saat 15:30’da başlayacak.
                                           
“Sinema ve Televizyon Birbirine Alternatif mi Yoksa Birbirini Besleyen İki Olgu mu?” başlıklı panelin katılımcıları Doç. Dr. Sevilay Çelenk (Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi RadyoTelevizyon ve Sinema Bölümü), Orhan Oğuz (yönetmen). Moderatörlüğünü Prof. Dr. Bülent Çaplı’nın (Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü) yapacağı panel Olbia  A Salonu’nda 13 Ekim Çarşamba günü saat 15:00’te başlayacak.
                      

“Türk Sinemasının Toplumsal Dinamikleri” adlı panelin katılımcıları Cüneyt Cebenoyan (Sinema Yazarı), Zahit Atam (Sinema Yazarı), Zeynep Tül Akbal (Sinema Yazarı), Prof. Dr. Bengi Semerci, Hande Öğüt (Gazeteci). Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Emine Uçar İlbuğa’nın yapacağı panel, Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi A Salonu’nda 14 Ekim Perşembe günü saat 15:30’da başlayacak.

Gazeteci – televizyoncu Uğur Dündar’ın kitaplarını imzalayıp okurları ve izleyicileriyle buluşacağı imza günü 9 Ekim 2010 Cumartesi günü Saat 14.00-16:00 arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu’nda gerçekleşecek.

Sergilerden bir demet

Antalyalı kent tarihçisi Hüseyin Çimrin’in “Belkıs’tan Altın Portakal’a – Bir Doğuş Öyküsü”  adlı sergisi, izleyenleri fotoğraflar ve anekdotlarla Altın Portakal tarihinde yolculuğa çıkaracak. “Belkıs’tan Altın Portakal’a” sergisi Cumhuriyet Meydanı Sergi Alanı’nda 7 Ekim 2010 Perşembe günü 17:00’de açılacak.

Türkiye’nin köklü haber kuruluşlarından Anadolu Ajansı, arşivlerini Altın Portakal için açtı. “Anadolu Ajansı Objektifinden Altın Portakal” adlı fotoğraf sergisi açılışı, 7 Ekim Perşembe günü saat 19.00’da Antalya Havalimanı İç Hatlar Geliş Terminalinde açılacak ve Antalya’ya gelen yerli yabancı turistler bir sergi ile karşılanacak. 

Mehmet Bal’ın 70’li yılların sinema afişlerinden oluşan “Mehmet Bal Yeşilçam Afişleri” adlı sergisi ANSAN Sanat Galerisi’nde 11 Ekim 2010 Pazartesi saat 11:00’de açılacak.

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetiminin Antalya L Tipi Kapalı Ceza Infaz Kurumu ile birlikte gerçekleştirdiği cezaevi projesi çerçevesinde gerçekleştirilen atölye çalışmaları sonunda ortaya çıkan resimler ve el işleri “Sanatta LE Tipi Heyecanlar” adıyla Muratpaşa Belediyesi Sergi Alanında 11 Ekim 2010 Pazartesi günü saat 12:00’de açılacak.

Agâh Özgüç’ün, Sunal Ailesi’nin katkılarıyla hazırladığı “Kemal Sunal Film Afişleri ve Kostümleri” sergisi 11 Ekim 2010 Pazartesi,  saat 13:30’da Özdilek Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde açılacak.

Gazeteci - sinema yazarı Coşkun Çokyiğit’in yorucu bir çalışma sonunda hazırladığı   “Gazete Sayfalarındaki Türk Sineması ve Altın Portakal” sergisi, Altın Portakal nostaljisini bu kez gazete kupürleriyle yaşatacak. Sergi açılışı Akdeniz Üniversitesi Olbia Sanat Galerisi’nde 11 Ekim Pazartesi günü saat 15:00’te yapılacak.

Hülya Anbarlı’nın  “Temsili Hayatlar” Adlı fotoğraf sergisi Migros Alışveriş Merkezi’nde 11 Ekim Pazartesi günü saat 16.00’da açılacak.

Sinema yazarı – gazeteci Atilla Dorsay’ın hazırladığı “Yeşilçam Bugün” sergisinde, Türk sinemasının emektarlarının bugününe Dorsay’ın objektifinden bakacağız. “Yeşilçam Bugün”, Migros Alışveriş Merkezi’nde 11 Ekim Pazartesi saat 16:00’da izleyiciyle buluşacak.

İzleyenlere Yeşilçam nostaljisi yaşatacak “O Güzel Insanlar” sergisi Ali Can Sekmeç imzası taşıyor. AKM Fuayede yer alacak serginin açılış kokteyli 11 Ekim Pazartesi saat 17:30’da.

Şeyma Candan’ın hazırladığı ve özel teknikle yaptığı Kaleiçi resimlerinden oluşan “Hayallerde Kalan Kaleiçi” sergisiyle bu kez de eski Antalya’nın Kaleiçi sokaklarında nostaljiye çıkacağız. Sergi açılışı AKM Fuayede 11 Ekim 2010 Pazartesi saat 17:30’da.

Ebru Sanatçısı Mukadder Kavas, sinema sanatçıları ile birlikte, 47 metre uzunluğunda bir ebru çalışmasına imza atacak. “Altın Portakal Ebru Performansı ve Sergisi”, 50 kişilik bir ekiple Isparta’da gerçekleştirilecek.

İzmir Sokak Sanatları Atölyesi, “Altın Portakal ve Sinema Konseptli Sokak Performansları” adlı gezici sergi ile izleyenleri şaşırtacak. Türk ve dünya sinemasının simgeleşmiş isimlerinin canlı heykelleri, Antalya sokaklarını hareketlendirecek. Tematik film setleri, Antalyalılara kamera arkasını yaşatırken; yürüyen sergi, sinema coşkusunu sokaklara taşıyacak.


Türkiye’nin En Ucuz Sineması Antalya’da

Özdilek Alışveriş ve Yaşam Merkezi Cinetime Sinemaları, Migros Cinebonus Sinemaları, Deepo AVM Sinemaları ve Aksin Plaza Sinemaları’nda gösterilecek festival filmleri 5 TL karşılığında izlenebilecek.
Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) gösterilecek uzun metraj gala ve özel gösterim filmleri için tam bilet 5 öğrenci bileti 3 TL olarak belirlendi.
Açık Hava Sinemalarında gösterilecek uzun metraj filmler ve AKM Perge Salonu’nda gösterilecek çok sayıda belgesel ve kısa film ise ücretsiz olarak izlenebilecek.

FOI – Altın Portakal Shop’lar Hizmetinizde

47. Uluslar arası Antalya Altın portakal Film Festivali’nde kentin farklı noktalarına “FOI – Altın Portakal Shop”lar kurulacak. FOI – Altın Portakal Shop’larda, Altın Portakal konseptli ürünlerin satışı yapılacak; FOI markasıyla stratejik işbirliğine gidilerek ortaklaşa çalışmalara imza atılacak. “FOI – Altın Portakal Shop”ların ilki, Cumhuriyet Meydanı’nda ürün satışlarını başlattı. FOI – Altın Portakal Shop’ların ikincisi AKM’de açılacak.

Türkieye’nin tanıtımına katkıda bulunacak, aynı zamanda festivale gelir getirecek mekânlar olarak, geniş bir coğrafyaya yayılması düşünülen FOI – Altın Portakal Shop’larda, Altın Portakal imgesinin yer aldığı basılı materyaller, tanıtım malzemeleri, heykeller, mum ve sabun objeler, mutfak ve dekorasyon malzemeleri, hediyelik eşyalar, kozmetik ürünleri, takılar, bakım malzemeleri, özel imalat ürünleri satılacak.

Canlı Heykeller Altın Portakal’da

İzmir Sokak Sanatları Atölyesi sanatçıları Altın Portakal’a canlı heykel performanslarıyla renk katacak. Açık ve kapalı alanlardaki etkinlik mekanlarında, ödül törenlerinde, yaşayan-yaşamayan sinema sanatçıları görünümünde canlı heykeller olarak yanımızda, yakınımızda olacaklar. Konuya uygun kıyafetler ve aksesuarlarla biçim verilmiş vücutları özel  boyalarla tek renge boyanarak heykel görünümü verilmiş sanatçılardan oluşan “canlı heykel”ler, alışveriş merkezlerinde, ana caddelerde, Cumhuriyet Meydanı’nda “yürüyen fotoğraflar” sergisi gerçekleştirecek; 47. Festivalde açılacak sergi materyallerini cadde ve sokaklarda canlı heykel görünümünde sergileyecek.

Atölye Çalışmaları

Festival bünyesinde dünyaca ünlü yönetmenler Serge Avedikian, Emir Kusturica ve Megan Mylan yönetiminde atölye çalışmaları gerçekleşecek. İletişim ve Güzel Sanatlar Fakülteleri öğrencilerinin katılacağı çalışmalar Akdeniz Üniversitesi salonlarında yapılacak. Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek film okuma atölyelerine ise sinema yazarları eşlik edecek.

Festival yayınlarına 8 kitap daha ekleniyor

47. Festival’de Altın Portakal yayınları arasına şu eserler katılacak: Sinemamızın 70’li Yılları (Haz: Altyazı Dergisi), Behlül Dal Kitabı (Haz: Alican Sekmeç), Safa Önal (Haz: Altyazı Dergisi), Ertem Göreç (Haz: Alican Sekmeç), Nur Sürer (Haz: Altyazı Dergisi), Gülşen Bubikoğlu (Haz: Şakir Eroğlu), Metin Akpınar & Zeki Alasya (Haz: Günyüz Demirhan), Müjdat Gezen (Haz: Agâh Özgüç).


Açıkhava Konserleri

Tümü saat  21.00’de başlayacak açık hava konserlerinde bu yıl Gökhan Kırdar, Melike Demirağ, Fahir Atakoğlu & Can Dündar, Baba Zula, Sümer Ezgü ve İlke Türkdoğan festival coşkusunu zirveye taşıyacaklar.

Halkın Portakalı İkinci Kez Düzenleniyor

Halkın Portakalı programı kapsamında Antalyalıların senaryosunu yazacağı, yöneteceği ve rol alacağı amatör filmler için başvurular sonlandı. Mahallelerde oluşturulan amatör ekipler, usta isimlerden sinema eğitimi alıyor, sonra da dayanışma ve ekip ruhu anlayışıyla kendi filmlerini üretiyor. Yıllarca sürecek bir derinliğe sahip bu organizasyon ile Antalyalıların sinema izleyicisi olmanın ötesinde, sinemanın mutfağıyla tanışmaları amaçlanıyor. Geçen yıl yaşanan heyecana tanık ve ortak olan Antalyalıların istekleri ve katılımları ile Halkın Portakalı bu yıl daha da heyecanlı geçecek.

Altın Portakal’da Sinema Defilesi

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Fesitivali’nin  Ramada Otel’de gerçekleştirilecek festival galasında modacı Erol Albayrak’ın düzenlediği sinema defilesine yer verilecek. Türkiye’in en tanınmış modelleriyle birlikte Türkiye güzellik yarışmalarında ilk üçe girmiş modellerden oluşan model kadrosuyla tam bir görsel şölen şeklinde devam edecek “Cinema by Erol Albayrak” adlı defilede, izleyicilere moda diliyle sinema anlatılacak.
40 dakika süren, görsel açıdan son derece etkileyici bir moda-sinema şovu şeklindeki temsiliyle devam edecek defile, sinema sanatının en büyük kadın yıldızlarının stilize edildiği “red carpet sahnesi” ile finale erecek. 

Başka Etkinlikleri

Isparta-Burdur bölgesinde yapılacak “BAKA Etkinlikleri” çerçevesinde; yarışma ve özel gösterim filmlerinden oluşan film gösterimleri, açık hava sinemaları, paneller, söyleşiler, BAKA coğrafyasında film çekimleri, BAKA platolarında atölye çalışmaları yapılacak. Mukadder Kavas’ın hazırladığı ebru performansı sergisi ise, Ispartalı sanatseverlerin katılımıyla açık alanda gerçekleşecek. Altın Portakal programı içinde 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in yaşamını konu alan bir de belgesel izlenecek. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde düzenlenecek panelde ise “Kentin Kültür Ve Sanat Üzerindeki Yansımaları” konu edilecek.
BAKA etkinlikleriyle, bölgedeki farklı doğal platoların tanıtımının etkin hale getirilmesi de amaçlanıyor.

Sanat Teknolojiyle Buluşuyor

Festival yönetiminin İstanbul Aydın Üniversitesi ile ortak yürüttüğü tanıtım projesi kapsamında, 47. Festivalin internette yer alan sosyal ağlardaki adresleri aktif edildi.
İnternet kanalıyla en geniş kitlelere ulaşmada isim yapmış “Facebook”, Twitter” ve “Friendfeed” gibi sosyal paylaşım platformları aracılığı ile Altın Portakal Film Festivali kapsamında yer alan etkinliklerin kısa süre içinde yüz binlerce kişiye ulaştırılması sağlanabilecek.
Antalya Altın Portakal Film Festivali etkinlikleri, akıllı telefonlara yerleştirilen festivale özel yazılımlar sayesinde günlük olarak izlenebilecek. Akıllı telefonlara sahip sanatseverler, festival programına, festival etkinliklerinin dijital görüntülerine, yarışma filmlerine, film fragmanlarına, ödül törenlerine kolaylıkla ulaşabilecekler. iPhone, iPad ve iPod Touch uygulaması ile tüm festival etkinlikleri artık sinemaseverlerin avucunun içinde.
47. Festivalde teknoloji odaklı bir başka yenilik, Microsoft’un Tag kodu aracılığı ile festival davetiyeleri ve diğer basılı materyallere eklenen dijital görüntüler. Böylece davetiyeler aynı zamanda birer bilgi ekranı haline gelecek.

Altın Portakal’ı engelliler de izleyebilecek

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni engellilerin rahat izleyebilmesi için, açık ve kapalı alanlarda özel düzenlemeler yapılıyor.  Antalya Gönüllüleri Derneği Başkanı Dr. Günseli Akaydın öncülüğünde kalıcı çözüm içeren proje çerçevesinde Antalya Kültür Merkezi’ne engeliler rampası yapılacak; alt fuaye - üst fuaye arasına asansörler yerleştirilecek. Engellilerin etkinlikleri rahat izleyebilmesi için AKM Aspendos ve Perge Salonlarından birer sıra koltuk şimdiden kaldırıldı; engelliler kadın ve erkek tuvaletlerinin yapımı bitti. Engellilere yönelik Atatürk Kültür Parkı içinde de düzenlemeler yapılıyor. Engellilerin tuvalet sorunu, park içinde uygun yerlere kurulacak engelli mobil tuvaletlerle çözülecek.  Cam Piramit Otoparkı içinde ve Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi büroları yanında bulunan genel tuvalete engellilerin kolay ulaşabilmesi için ise ek yollar yapılıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder