SAYFALAR

2 Nisan 2010 Cuma

Gerçekle Gerçeküstünün Muhteşem Buluşması: Dr. Parnasus

Terry Gilliam, bugüne kadar izlediğim en güzel filmlerden birisine imza atmış. Gerçekle gerçeküstünün muhteşem bir görsel şölenle sunulduğu Dr. Parnasus konusu kadar kadrosuyla ilginç bir sinema alaşımı. Heath Ledger, Christopher Plummer, Johnny Depp, Jude Law gibi isimleri bir araya getiren filmin öyküsü çok tanıdık ama sıkıcı değil!

Şeytanla anlaşan ve ölümsüzlüğünü kazanan sefil Dr. Parnasus hesap saati geldiğinde biricik kızını, “lâin”in elinden nasıl kurtaracağını düşünmeye başlar. Çaresizlik içinde çırpınırken Şeytan ona yeni bir anlaşma önerir: 5 ruhu ona hediye etmeleri şartı ile kızı özgür bırakacaktır!

Bu basit ve bildik hikâyenin nesini muhteşem olarak nitelediğime gelince… Tabii ki sinema dilini muhteşem buldum. Seyircisini harikulade bir dünyanın içine çeken, onu kahramanların zaaflarını, çektiği sıkıntıları merakla izletirken kendi ile yüzleşmeye götüren filmi anlatmanın pek çok yolu var ama ben kimi sinema yazları gibi bunu yapmayacağım! Anlatacaklarımı filmi izleyerek zevkine varabilirsiniz. Bir de, Dr. Parnasus’u gerçeğe tutulan bir hayal aynası olarak algılarsanız filmi başka boyutları ile de değerlendirebilirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder