3. Yeşilçam Ödülleri’nin 11 kategorideki 5’er adayı, Cansu Dere ve Sinan Tuzcu’nun sunduğu, 22 Şubat Pazartesi gecesi Ghetto’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Basın toplantısına Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN, TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin YİĞİTGİL ve Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray ÖZTÜRKLER’in yanı sıra, sanat, medya ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN yaptığı konuşmada, ‘Beyoğlu, Türk sinemasına uzun yıllar ev sahipliği yapmıştır. Yeşilçam, ilk adımlarını burada atmış, burada büyümüş, olgunlaşmış ve tüm ülkeye yayılmıştır. Böylece dünya sinema tarihindeki yerini almıştır. Elbette bu uzun soluklu yolculukta inişli çıkışlı zamanlarda yaşanmıştır ancak Beyoğlu'nda kültürün, sanatın bir dalı olarak sinema her zaman varlığını sürdürmüştür. Bugüne kadar sinemanın yaş günlerinde çeşitli kutlamalar gerçekleştiren Beyoğlu Belediyesi olarak; Türk Sinemasının kalbi Yeşilçam'a sahip çıkmak, bu ismi parlatmak, uluslararası düzeyde hak ettiği yere taşımak, bugüne kadar kamera önünde ve arkasında emek verenlere hak ettikleri değeri teslim etmek adına ''Yeşilçam Ödülleri''ni başlattık. Türk sinemasının Sezar'ı, Türk sinemasının Oscar'ı olarak da tanımlanabilecek olan ve uluslararası bir ödül sistemini barındıran "Yeşilçam Ödülleri"ni üçüncü kez gerçekleştiriyoruz. Ödüllere gösterilen teveccüh ne kadar önemli bir iş başardığımızın kanıtı olarak durmaktadır. Sinemaya gönül verenlerin, sinema ustalarının ve yetkin isimlerinin Yeşilçam Ödülleri için ortaya koydukları görüşler, doğru yolda olduğumuzu anlatmaktadır'' dedi.
Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray ÖZTÜRKLER, Yeşilçam Ödülleri’nin adaylarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada “3 yaşına basan Yeşilçam Ödülleri’ne ana sponsor olarak destek veriyoruz. Sanatın kalbinin attığı Beyoğlu’muzun bir sakini olarak, Türk sineması için böylesine önemli bir organizasyonun içinde yer alıyor olmak mutluluk verici. Yeşilçam Ödülleri içinde, ilk filmini çeken yönetmenleri “Turkcell İlk Film” özel ödülü ile destekliyoruz. Ayrıca bu yıl, Turkcell’liler “En İyi Film” ve “Turkcell İlk Film” kategorilerinde SMS ile oylama sürecine katılabilecekler. Aday olan tüm sanatçılarımıza bol şans diliyorum” dedi.
TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin YİĞİTGİL, konuşmasında, Türk sinemasının üretim olarak güzel bir sene geçirdiğini, ancak sinema için önemli olanın, sayısal çoğunluk değil, bu çoğunluğun içerdiği kaliteli filmlerin sayısı olduğunu söyledi. TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin YİĞİTGİL, filmlerin yaratıcılarına kültür ve sanat adına teşekkürlerini sunarken, önemli olanın gerçekten kazanmak değil, eserleri yaratmak olduğunu vurguladı ve Yeşilçam Ödülleri’ne katılan tüm filmlerin sanatçılarını kutladı.
Tüm kategorilerin adayları belli oldu...
Yeşilçam Ödülleri’nin ilk etabında, filmleri, sektör temsilcileri, sinema yazarları ve 3. Yeşilçam Ödülleri’ aday adayı filmlerin yaratıcılarından oluşan yaklaşık 750 kişilik bir jüri değerlendirdi.
Filmlerin yaratıcılarının hiçbir dalda kendi filmlerine oy kullanamadıkları ve noter huzurunda yapılan bu ilk değerlendirme sonucunda, her kategoride en çok oyu alan 5’er aday belirlendi.
Yeşilçam Ödülleri’nin ikinci etap jürisi ise, sektörle birlikte, sinema akademisyenlerinin, iş, kültür, sanat ve medya dünyasının kamuoyu önderleri konumundaki sinemaseverleri de kapsayan yaklaşık 2500 saygın isimden oluşuyor.
TÜRSAK Vakfı tarafından Şubat ayının sonunda gönderilecek ikinci etap dosyaları oylayacak olan Türkiye’nin en geniş katılımlı jürisi, ilk jürinin seçtiği her daldaki beşer aday arasından her dalın birincilerini belirleyecek.
Turkcell’liler “En İyi Film” ve “Turkcell İlk Film Ödülü” için oy kullanabilecek
3. Yeşilçam Ödülleri’nde, geçtiğimiz yıldan farklı olarak “Turkcell İlk Film Ödülü”nün yanı sıra “En İyi Film Ödülü” kategorisi de SMS ile oylama sürecine dahil edildi.
ADAY yazıp 8086'ya kısa mesaj gönderen Turkcelliler, "En iyi Film Ödülü" ve "Turkcell İlk Film Ödülü" kategorilerinde yarışan filmlerle ilgili bilgileri öğrenip bu filmlere yalnızca bir kez olmak üzere oy kullanabilecekler.
İlk 5’e giren aday filmler, Yeşilçam Ödülleri Jürisi için tekrar gösterimde…
Sinema sektöründen isimlerin yer aldığı Yeşilçam Ödülleri’nin ilk etap jürisinin belirlediği aday filmler, ikinci etabın yaklaşık 2500 kişiden oluşan geniş katılımlı jürisi için tekrar gösterilecek.
3. Yeşilçam Ödülleri Jüri Üyeleri, aday filmleri, TÜRSAK Vakfı’nca kendilerine iletilecek giriş kartlarıyla 5-12 Mart tarihleri arasında Beyoğlu Sineması'nda ücretsiz olarak izleyebilecek.
Yeşilçam Ödülleri’nde, Mart ayı içerisinde, ikinci etap jürinin değerlendirme dosyaları teslim alınarak noter huzurunda oylama zarflarının tasnifi yapılacak.
Ödül Töreni 23 Mart’ta
3. Yeşilçam Ödülleri’nin her kategorisindeki birinciler, 23 Mart 2010’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, görkemli bir törenle açıklanacak.
3. Yeşilçam Ödülleri’nde “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Müzik”, “En İyi Kadın Oyuncu”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”, “Genç Yetenek” ve “Turkcell İlk Film” kategorilerinde verilecek Yeşilçam ödül heykelciklerinin yanı sıra, “En İyi Film” ödülünün sahibi 150 bin TL, “Turkcell İlk Film” ödülünün sahibi ise 30 bin TL’lik para ödülüyle desteklenecek.
İŞTE YEŞİLÇAM ÖDÜLLERİ ADAYLARI
EN İYİ FİLM
Güneşi Gördüm
Hayat Var
İki Dil Bir Bavul
Nefes: Vatan Sağolsun
Pandora’nın Kutusu
Vavien
EN İYİ YÖNETMEN
Levent Semerci/ Nefes: Vatan Sağolsun
Mahsun Kırmızıgül / Güneşi Gördüm
Reha Erdem / Hayat Var
Yağmur Taylan-Durul Taylan/ Vavien
Yeşim Ustaoğlu / Pandora’nın Kutusu
Zeki Demirkubuz / Kıskanmak
EN İYİ KADIN OYUNCU
Binnur Kaya / Vavien
Demet Evgar / Güneşi Gördüm
Meral Çetinkaya / Karanlıktakiler
Nergis Öztürk / Kıskanmak
Nesrin Cevadzade / Dilber’in Sekiz Günü
Şerif Sezer / Deli Deli Olma
EN İYİ ERKEK OYUNCU
Engin Günaydın / Vavien
Mert Fırat / Başka Dilde Aşk
Mete Horozoğlu / Nefes: Vatan Sağolsun
Nadir Sarıbacak / Uzak İhtimal
Öner Erkan / Bornova Bornova
Yılmaz Erdoğan / Neşeli Hayat
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Cemal Toktaş / Güneşi Gördüm
Cezmi Baskın / Neşeli Hayat
Genco Erkal / Pazar: Bir Ticaret Masalı
Mustafa Uzunyılmaz / Mommo-Kız Kardeşim
Settar Tanrıöğen / Vavien
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Berrak Tüzünataç / Kıskanmak
Derya Alabora / Pandora’nın Kutusu
Hasibe Eren / Usta
Lale Mansur / Başka Dilde Aşk
Serra Yılmaz / Vavien
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ
Florent Henry / Hayat Var
Gökhan Tiryaki / Vavien
Hayk Kırakosyan / 7 Kocalı Hürmüz
Levent Semerci-Vedat Özdemir / Nefes: Vatan Sağolsun
Soykut Turan / Güneşi Gördüm
EN İYİ SENARYO
Engin Günaydın / Vavien
İnan Temelkuran / Bornova Bornova
Levent Semerci- M. İlkay Altınay-Hakan Evrensel / Nefes: Vatan Sağolsun
Yeşim Ustaoğlu / Pandora’nın Kutusu
Yılmaz Erdoğan / Neşeli Hayat
EN İYİ MÜZİK
Atilla Özdemiroğlu / Vavien
Ender Akay – Sunay Özgür / 7 Kocalı Hürmüz
Erkan Oğur / Mommo-Kız Kardeşim
Mazlum Çimen / Nokta
Yıldıray Gürgen-Tevfik Akbaşlı-Mahsun Kırmızıgül/ Güneşi Gördüm
EN İYİ GENÇ YETENEK
BKM Mutfak Oyuncuları/ Neşeli Hayat
Damla Sönmez / Bornova Bornova
Elit İşcan / Hayat Var
Onur Ünsal / Pandora’nın Kutusu
Umut Kurt / Güz Sancısı
TURKCELL İLK FİLM ÖDÜLÜ
Başka Dilde Aşk / İlksen Başarır
İki Dil Bir Bavul / Orhan Eskiköy-Özgür Doğan
Mommo – Kız Kardeşim / Atalay Taşdiken
Nefes: Vatan Sağolsun/ Levent Semerci
Uzak İhtimal / Mahmut Fazıl Coşkun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder