7 Şubat 2014 Cuma

Para Avcısı Oscar'ı Avlayabilecek mi?


Para Avcısı’nın ticari özelliklerini sayarak başlayalım: Film, En İyi Yönetmen (Martin Scorsese), En İyi Uyarlama Senaryo (Terence Winter), En İyi Erkek Oyuncu (Leonardo DiCaprio), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Jonah Hill) ve En İyi Film dâhil beş dalda Oscar adayı; başrol oyuncusu Leanordo DiCaprio'ya Altın Küre getirdi; Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese’nin elinden çıktı… Bu dalların birinde veya bir kaçında ödül alabilecek çapta bir Hollywood yapımı. Bilhassa başrol oyuncusu Leonardo DiCaprio beşinci kere aday olduğu bu rolüyle heykelciği evine götürebilecek gibi..


İçerik bilgilerine gelince: Gerçek bir hikâyeden yola çıkan ‘Para Avcısı’; şebekesiyle birlikte yatırımcıları dolandırarak milyon dolarlardan oluşan devasa bir servet yapan, New York borsa simsarı Jordan Belfort’un (Leonardo DiCaprio) tuhaf yükselişinin ve durmak bilmeyen sefa peşindeki yaşantısının düşüşünün izini sürüyor.

Hollywood “suç draması” filmlerinin Oscar’lı yönetmeni Martin Scorsese, “Benim adım Jordan Belfort. 26 yaşına bastığım yıl 49 milyon dolar kazandım ve bu beni uyuz etti çünkü haftada bir milyon dolar kazanabilmem için yalnızca üç milyonum eksikti.” diyen şımarık bir sonradan görmenin, zekâ, bilgi, enerji isteyen nitelikli dolandırıcılığın en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. Bu hikâyeyi seyrederken,  sadece Amerikalı evsizleri değil, çöplükte yiyecek bulabilmek için eşinen milyonlarca insanın hali gözlerinizin önünden geçiyor… Metresinin ayakkabısından şampanya içen sefil Fransız zamparaların fersah fersah geride bırakarak, pahalı fahişelerin üzerine kokain döküp bunları dolardan pipetlerle ciğerlerine çeken fırsatlar ülkesi Amerika’nın “seçkin” hırsızının öyküsünden zevk alamıyorsunuz.

SEC (ABD Sermaye Piyasası Kurulu) ve FBI, Belfort’un ahlaksızlık üzerine kurulu dolar imparatorluğunu tepesine yıkması da rahatlatmıyor izleyiciyi… Damağınızda acı bir tat kalıyor. Belki bu acılığı biraz da filmin kara mizaha tadı veriyor olabilir. Hiç durmayan bir ritm, insanların saflığı ve bu saflığın istismara ne kadar kolay olduğunu kekelemeden söylemesi gibi pek çok artısı olan Para Avcısı’nın görsel standardı da izleyeni cezp ediyor. 

Muhafazakâr seyirciye not: Filmde görmek istemeyeceğiniz kadar cinsellik ve olumsuz örnek sahnesi var. Dikkat!

SAYFAYI BÜTÜN GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder