24 Ocak 2014 Cuma

ABD'nin Gölge Ajan'ı Ruslara Kök Söktürüyor

Tom Clancy'nin yazdığı "Jack Ryan: Gölge Ajan", savaş kahramanıyken Wall Street'de yönetici olarak çalışmaya başlayan Ryan'ın Rus mali teröristlerine karşı verdiği mücadeleyi anlatan bir aksiyon gerilim filmi... Ryan, arkadaşlarının ve onu sevenlerinin gözünde sıradan bir New Yorklu yöneticidir. Ama aynı zamanda global verileri işleyen, eğitimli ve zeki birdir. CIA için çalışmaktadır. ABD ekonomisini çökertmek ve global kargaşa çıkartmak için yapılmış bir fesadı fark eder. Komployu durduracak yeteneklere sahip tek kişi de yine Ryan'ın kendisidir. Artık sahaya sürülmüş, şüphe, aldatma ve kıyıcı güçle büyüyen o karanlık dünyaya itilmiştir. Moskova’da CIA yöneticisi olan Harper (Kevin Costner),  olup bitenden habersiz bir romantik olan nişanlısı Cathy (Keira Knightley) ile komployu kuran zeki Rus (Kenneth Branagh) arasında ölümüne bir kovalamaca başlar. Kimsenin güvenilir olmadığı bir dünyada ülkesini kurtarmak için mücadele vermektedir. Milyonların kaderi başarıp başaramayacağına bağlıdır. Olaylar giderek çığırından çıkar. Ryan ABD'de patlatılarak panik yaratacak bombalama eylemini ve ekonomiye çökertecek dolar operasyonunu herkesten bir adım öne geçerek durdurmak zorundadır.

Gelelim çözümlememize: Hollywood sinemasının bayatlamış kalıplarını kullanan ve hiçbir yenilikçi tarafı bulunmayan Jack Ryan: Gölge Ajan, hafta sonu patlamış mısır yiyerek seyredilecek filmlerden. Konu tahmin edilebilir ve sonu daha başından belli olduğu için "Ne olacak?" diye merak etmek yerine devamlılık ve mantık hatalarını bulmaya çalışanların daha fazla eğlenebileceğini düşünüyorum. Mesela Ryan, ABD'den Rusya'ya gelip bir otel odasında dev gibi bir zenciyi öldürdükten, bir tam gün boyunca hiç uyumadan kaçıp kovalamaca içine girdikten sonra yeniden uçağa binip Rusya'dan Amerikaya döner… Ülkesindeki Rus ajanlarını bertaraf eder. Tabii seyirci de "Bu senarist, jet lag diye bir kavram duymamış mı?" diye kahkahalarla güler!

FİLMİN CİDDİ TARAFLARI
Filmin ciddi tarafı ise şu: Hollywood, Kızıl Rusya'nın yerini renksiz Rusya'nın almasıyla "Soğuk Savaş"ın travmatik ve gri dünyasında kamera gezdirmeye neredeyse ara vermişti. Rusya'nın yeniden güçlenip dünya politikalarına Amerika ve Avrupa’nın çıkarları hilafına itirazlar koymaya başlamasından sonra yeniden eski konularına dönmeye başladı. Ancak bu yeni savaş artık eskisi gibi üçüncü ülkelerde değil, (Türkiye'ye füze konuşlandırılmasını ve ardından yaşanan "Küba Krizini" hatırlayın… James Bond’un İstanbul dâhil dünyanın bütün merkezlerinde at koşturmasını hatırlayın… Son dönem Hollywood sinemasının Orta Doğu ve Afganistan ve biraz da Çin’de kamera gezdirdiğini hatırlayın…) doğrudan ilgili ülkelerin evlerinde yaşanmaya başladı. İlerleyen zamanlarda Jack Ryan: Gölge Ajan çapsızlığında değil, daha ciddi yapımlarda yenidünya düzeni için birbirini yiyen ülkelerin gözü kara ajanlarının filmlerini izleyeceğiz gibi görünüyor. Ve tabii bir filmi çok çok ciddiye alırsak, sadece Hollywood’un değil sıradan Amerikalıların da şuuraltına yerleşmiş Kızıl Rusya korkusunun yeniden filizlendiğine bile ihtimal verebiliriz.  


SAYFAYI BÜTÜN GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder