30 Eylül 2013 Pazartesi

Enver Aslan Bodrum Türk Filmleri Haftasında Açıkladı: Geri Ödemesiz Destek Yolda!

Cinemarine Sinemaları’nın bulunduğu
OASİS Alışveriş Merkezi’nde Murat
Şeker, Didem Balçın, Doğa Rutkay,
Hakan Bilgin ve Ali Tanrıverdi
halkla buluştu.
Üçüncü Bodrum Türk Filmleri Haftası Bodrum Trafo’da yapılan onur ödülleri töreniyle sona erdi… Bodrumun havası, güneşi muhtemelen alışık olmayan bünyemi nazikçe ikaz ettiğinden kapanış etkinliğine katılamadım. Ama eminim, büyük festivallerin şaşalı kapanış törenlerinden daha samimi bir havada geçmiştir. Kısmet olursa bir defasında da kapanışa katılırım!
Kendi atmosferini yaratabilen, davetlilerine ciddi bir konukseverlik gösteren, onları iyi ağırlayan, etkinliklerde sıkmayan “butik film haftasının” en önemli etkinliği küçük ve göreceli olarak bağımsız sinema işletmecileri için düzenlenen toplantıydı. Etkinliğe, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Daire Başkanı Enver Arslan ile dünyanın en büyük dağıtım şirketlerinden UIP Türkiye
bürosu adına bir temsilcinin de katıldı. Bodrum’un nispeten betonlaşma çirkinliğinden kurtulmuş bir koyuna gökten bırakıldığı yere yapışıp kalmış gibi duran bir otelinde yapılan toplantıda İzmir’den Rize’ye kadar pek çok salon işletmecisi sorunlarını dile getirdi.

Bir Hollywood starı kadar zarif Selda
Alkor, Bodrum Türk Filmleri Haftasına
tatlı bir nostalji ve nafilik kattı. S&E.
Çilingir, Banu Bozdemir, Selda Alkor
 ve bendeniz.
Tercüman Gazetesi’nde Kültür Sanat editörü olduğum 1999 yılında dönemin sinema salonlarında Türk filmi gösterme oranının yüzde 25 olarak sabitlenmesini buyuran Amerika, bu isteği reddeden Türkiye’yi 105 numaralı izlenmekte olan ülkeler statüsüne sokmuştu. O zaman Türk Sinemasına Amerikan Darbesi başlığı altında yaptığım haber için kendi içine çökmüş bulunan Yeşilçam’dan ve sinema işletmecilerinden hiçbir tepki gelmemişti. Fakat o günden itibaren belirli bir konsept çerçevesinde (hepsi birbirine tıpatıp benzeri olarak) yapılan ve Türkiye’nin dört bir yanına dağılan sinema salonları, hem biçim ve hem içerik olarak uluslararası sermayenin emrine girdi. Bu durumda uluslararası sermaye ile işbirliği içinde olan yerli sermayenin bir bölümü parsayı toplamış oldu… 

Kapanış töreninde sanatçılar ve 
konuklar Bodrum Vosvos 
Derneği’nin temin ettiği arabalarla 
düzenlenen kortejle Bodrum 
Trafo’ya götürüldü. Sanatçı Bulut 
Aras, Mahmut Hekimoğlu, Selda 
Alkor, Nuri Alço ve Salih Güney’e 
onur ödülleri verildi.
Bu çerçevede, Bodrum Türk Filmleri Haftası etkinliği
 olarak yapılan toplantıda, tekelleşen sinema
 işletmecilerinin dağıtım şirketleri ile yaptıkları film 
gösterim programları, parasal oranlar, seanslar hatta film aralarında büfelerde satılan patlamış mısır ithalatına konan kotalar yüzünden yerli mısır satışının sinema işletmecisini zarara uğrattığı konuları bile gündeme getirildi.

Cinemarine Sinemaları sahibi Bodrum Türk Film Haftası yöneticisi Cenk Sezgin toplantının ev sahibi olarak şunları söyledi:
                  “Küçük/bağımsız işletmeciler, birlik olmama halinde üç beş yıl içinde piyasadan silinebilecektir. Dijital ortama geçmenin ve geçişten sonra teknolojiyi yükseltme maliyetinin daima ekonomik tehdit olacağı gerçeğini kabullenmeliyiz. Tüm sayısal sistemlerle işleyen ürünler gibi dijital film makinelerinin her zaman daha yüksek modelleri piyasa sürülecektir. Bu durum, diğer sorunlarımız ile beraber son tüketici olan biz sinema salonu işletmecileri için yakın gelecekteki en büyük sorundur. Bizler bugün burada yaptığımız bu toplantı ile bir tohumu toprağa attık. Yeşertmek için mutlaka tekrar tekrar bir araya gelmeliyiz. Örgütlenmeli ve gelecekte bizleri yok edebilecek tüm şartlara karşı birlikte hareket etmeliyiz.”

Bağımsız ve küçük salon işletmecilerinin sorunlarının tartışıldığı toplantıda
Cenk Sezgin (sağda), Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Enver Arslan
(sağdan ikinci) ve diğer salon sahipleri konuyu konuştular.
GERİ ÖDEMESİZ DESTEK GELİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Daire Başkanı Enver Arslan salon işletmecilerinin sorunlarını dinledikten sonra yeni sinema kanununda pek çok iyileştirme ile yeni destekleme modellerinin bulunduğunu ifade etti. Arslan şunları söyledi:
                 “Yeni sinema kanununda ön görülen destekleme maddelerden biri tamamen sinema salonu işletmecilerini ilgilendiriyor. Yasa maddesinde, Türk filmi gösteren sinema salonları, film sayısı ve gösterim süresi oranında maddi olarak desteklenecek deniliyor. Bunun yanında Türk filmlerinin tanıtımını yapan kurumlara maddi destek sağlanmasını ön gören bir madde bulunuyor. Bunun adı da Tanıtım Desteği olacak. Diğer yandan ‘ortak yapım’lardaki tüm zorluklar kaldırılacak. En önemlisi bugüne kadar geri dönüşlü destek olarak verilen maddi yardımlar artık tamamen geri dönüşümsüz destek olarak uygulanacak.”

BODRUM FİLM HAFTASI EKİBİ
Mert Sezgin.
Başkan Cenk SEZGİN, Ayşegül SEZGİN, Gülce SEZGİN, Orhan Altun, Funda SU. 

Fotoğraf ve Çekim
Tunç KÜÇÜKASLAN, Bilgehan YILMAZ, Sertaç KARABULUT, Çoşkun ŞEN.

Transfer
Mert SEZGİN, Oktay TAŞIN, Kaan ATİLLA, Lütfi ÇAM, Mehmet GÜRBÜZOĞLU.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder