22 Eylül 2013 Pazar

20. Altın Koza'da, Adana Halkı Çanakkale Aslanları Dedi!

Festivallerin Reha Erdem Tutkusu devam ediyor! 20. Altın Koza Büyük Jürisi de Reha Erdem'siz yapamadı. Az seyircili yönetmenlerimiz arasında seçkin bir yeri olan Reha Erdem, terörist bir Kürt kızı Jin'in, "Savaş Cadısı" olmamak için yaşadığı olayları anlattığı filmi ile En İyi Yönetmen ödülü kazandı. Reha Erdem'in muhakkak ödül alacağının göstergesi Festival'in son gününde Adana'ya gelmesi olarak yorumlandı. Adana Halk Jürisi ödülünü kazanan Çanakkale Yolun Sonu ise festival jürisi tarafından hiçbir ödüle layık görülmedi. Çanakkale Yolun Sonu filminin yönetmeni Mustafa Kemal Uzun, Adana halk jürisinin ödüllendirdiği filmini "Çanakkale Şehitleri'ne ithaf ettiğini" söyleyerek sahneden ayrıldı. 

Altın Koza'da, takipçilerin içlerine sindiremedikleri bir başka konu ise bazı ödüllerin bölüştürülmesi oldu. Bölüştürülen ödüller şöyle: En İyi Senaryo, En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu.

En İyi Film Ödülünü, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun Gözümün Nuru ve Mahmut Fazıl Coşkun’un Yozgat Blues isimli filmlerine verilmesini doğru bulmayan festival katılımcılarından olup aynı zamanda onur ödülü de alan bir konuk bu konuda, "Eğer bir ödülü iki kişi hak ediyorsa, vadedilen maddi ödülün de iki katına çıkartılarak ödemesi gerek" yorumunu yaptı. 

En İyi Kadın Oyuncu ödülünün Köksüz filminde anne ve kızını karakterlerini canlandıran Ahu Türkpençe ve Lale Başar'a verilmesi de ayrı bir tuhaflık olarak festival tarihine geçti. Televizyonculuktan gelen genç yönetmenin muhtemelen senaryo aşamasından itibaren anlatısını iki karakterden hangisi açısından hikaye edeceğine karar verememiş olması, filmi olumsuz etkiliyor. Bu durum, seyircinin ikircikli kalarak filmdeki başat iki karakterden biri ile özdeşleşememesine ve tabii hikayeye dahil olmasına mani oluyor. Anlaşılan festival büyük jürisi de ikircikli kalmış. En İyi Kadın Oyuncu ödülüne iki kadın oyuncuyu birden layık görmesi, seyirci ile aynı handikapa düşmüş olduklarını gösteriyor!

Festivalin resmen açıklanan bütün ödüllerinin listesi şöyle:

En İyi Yönetmen : Reha Erdem (Jin)
En iyi Senaryo : Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu (Gözümün Nuru) ve Tarık Tufan-Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues)
En İyi Kadın Oyuncu : Ahu Türkpençe ve Lale Başar (Köksüz)
En İyi Erkek Oyuncu : Ercan Kesal (Yozgat Blues)
En İyi Müzik : Mihaly Vig (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
En İyi Görüntü Yönetmeni   : A. Emre Tanyıldız (Soğuk)
En İyi Sanat Yönetmeni : Tural Polat (Eve Dönüş Sarıkamış 1915)
En İyi Kurgu : Ali Aga (Gözümün Nuru)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu : Melis Ebeler (Köksüz)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu : Tansu Biçer (Yozgat Blues)
Türkan Şoray Umut Genç  Veren  Kadın Oyuncu : Deniz Hasgüler (Jin)
Umut  Veren  Genç Erkek Oyuncu  : Savaş Alp Başar (Köksüz)
Film Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Mahmut Fazıl Coşkun (Yozgat Blues) ve Atıl İnaç (Daire)
SİYAD En İyi Film Ödülü: Gözümün Nuru (Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu)

Adana İzleyici Ödülü: Çanakkale Yolun Sonu (Mustafa Kemal Uzun)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder