17 Ağustos 2013 Cumartesi

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali'nden Ahmet Uluçay'a Saygı

“Herkes film çekebilir” sloganıyla yola çıkan Uluslar arası Boğaziçi Film Festivali 14-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek.  Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (TESİYAP) tarafından düzenlenen festival ödülleri ve tarih seçimleriyle de dikkat çekiyor.

Etik, estetik ve teknik bütünlüğe sahip filmlerin kabul edileceği festivalin yarışmalı bölümleri oldukça iddialı geçeceğe benziyor. Festivalin 50 bin lira değerindeki büyük ödülü, 30 Kasım 2009 yılında aramızdan ayrılan Türk sinemasının en özgün karakterlerinden yönetmen Ahmet Uluçay adına veriliyor.Festival yönetimi belirlenen ödüllerin ülke sinemasının yarını olarak görülen kısa filmlerin kalitesini artırmak ve kısa filmcilerin motivasyonunu yükseltmek amacıyla belirlediklerini ifade ediyor.

Tarihler Dikkat Çekiyor
14 Kasım 1914 hâkim sinema tarihi algısı içerisinde Türk sinemasının başlangıcı sayılıyor. ‘’ 30 Kasım 2009 ‘’ ise Ahmet ULUÇAY ’ın vefat tarihi. Bu iki önemli olaya öncelik vererek festival tarihini belirleyen festival ekibi, 100. yılını dolduran Türk Sinemasında yeni imkânlar ve yeni bakış açıları kazandırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

TESİYAP başkanı Erdal Tuşunel “Bugünün kısa filmciliği sinemamızın yarını demektir, biz yarına yatırım yapıyoruz. Ülkemizde kısa film ve belgesel üretiminin endüstri içerisinde etkin şekilde yer alması film festivalleri dışında da kendisine mecralar bulabilmesi ana akım sinemamızın da geleceği demektir” şeklinde özetliyor.

Kısa Film Yapımına Büyük Destek

TESİYAP Kısa Film Fonunun yer aldığı bölüm ise kısa filmcilere önemli katkı sağlayacağa benziyor. Yapılacak çalışmalara destek amacıyla kurulan fon belgesel, animasyon ve kısa filmler arasından seçilen 20 filme 5 bin lira maddi katkıda bulunacak. Yapım Desteği bölümünde, sektörden ustalarla çalışma imkânı bulacak gençlerin üretimleri kendi içlerinde dayanışma ile yapabilmesi için gerekli fiziksel imkânlar oluşturulacağı ve bu filmlerin ana yarışmada değil kendi içlerinde yarışacağı  birinciye 25.000 tl ödül verileceği belirtiliyor.
Film yapımını ve Usta-Çırak ilişkisini teşvik eden bu fonun ileriki yıllarda uzun metraj filmleri destekleyecek bir niteliğe kavuşturulması festival yönetimin hedefleri arasında.

Onur Konuğu Ülke NİJER

Her yıl festival bünyesinde bir ülke onur konuğu olarak ağırlanacak. Kendi tarihsel ve kültürel coğrafyamızın sinemacılarıyla iletişimi artırmak, konuk ülke sinemasını ülkemizde tanıtmak ve kendi sinema dilimizi geliştirmede imkanlar aramak amacıyla gerçekleşecek bu etkinliğin bu yılki konukları Nijer’den olacak. Batı Afrika’nın sıcak ve güzel ülkesi Nijer’li sinemacılar özellikle etkileyici belgesel filmleriyle festivalin konukları olacak.

“Bana Aileni Anlat”

Küreselleşme söylemleriyle her geçen gün insan haysiyet ve onuru noktasında değerler yitimine uğrayan dünyada ve ülkemizde, ailenin bireysel ve toplumsal hayatımızdaki yerini öne çıkartan “Çok Kısa Filmler”in yarışacağı bu bölümde meraklı, amatör, profesyonel, 7’den 70’e herkesin katılabileceği tematik bir yarışma “Bana Aileni Anlat”. Yarışmaya katılacak filmlerin süresi en fazla beş dakika olarak belirlenmiş.

Festival yönetimi bu bölüme katılacak yapımlar için cep telefonuyla bile film yapılabilir diyor; “Günümüzde artık cep telefonları ile filmler çekilebilmekte ve en basit haliyle evimizdeki masaüstü bilgisayarındaki moviemaker isimli programla kurgulana bilmekte. İyi film için gerekli olan iyi fikirdir. Benim kayda değer bir fikrim var diyen herkes cep telefonuyla ya da fotoğraf makinesinin video kısmını kullanarak dahi bu filmleri kaydedip kurgulayabilir.” Ahmet Uluçay filmleri ve hayatı bu noktada önümüzde somut örnek olarak durmakta.

Hemen her yaş grubu kendi arasında yarışacak festivalin bu bölümü Aile Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

'Bana Aileni Anlat' Çok Kısa Filmler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ödülleri
06-07 Yaş En İyi Çok Kısa Film Ödülü
HD Kamera
08-09 Yaş En İyi Çok Kısa Film Ödülü
HD Kamera
10-11 Yaş En İyi Çok Kısa Film Ödülü
HD Kamera
12-13 Yaş En İyi Çok Kısa Film Ödülü
HD Kamera
14 Yaş Üzeri En İyi Çok Kısa Film Ödülü
HD Kamera
Yarışma Ödülleri

Festival bünyesinde verilecek ödüller ve yarışmaya son müracaat tarihleri şu şekilde belirlenmiştir.

Yarışmaya son katılım tarihi 16 Eylül 2013

ÖDÜLLER

AHMET ULUÇAY BÜYÜK ÖDÜLÜ
50.000 TL
İYİ KISA FİLM ÖDÜLÜ      
25.000 TL
EN İYİ BELGESEL FİLM ÖDÜLÜ                    
25.000 TL
EN İYİ ANİMASYON ÖDÜLÜ
25.000 TL
İZLEYİCİ ÖDÜLÜ 
10.000 TL
EN İYİ SENARYO ÖDÜLLERİ 
5.000 TL
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ ÖDÜLÜ
5.000 TL
EN İYİ OYUNCU ÖDÜLÜ 
5.000 TL
EN İYİ KURGU ÖDÜLÜ 
5.000 TL

Akademik Çalıştaylar

2014 yılında 100. yılına girecek Türk sineması Akademik alanda yapılacak çalıştaylarla ülke gündemine taşınacak. Boğaziçi Film Festivali Akademik Kurulu kısa, orta ve uzun vadede bir programa sahip olduklarını ve ilk üç yıllık kısa vadeli programlarında ülkemizde “sinema nedir” tartışmasını sinemacılarımızın gündemine taşımayı planladıklarını belirtiyor. Akademik Kurul etkinliklerini çalıştay, seminer ve tartışmalı konferanslar şeklinde formatlanmıştır.

Atöyle Çalışmaları

Sektörümüzün alanında uzman ve önde gelen isimleriyle; senaryo, yapım, yönetim, kurgu, ses, post-prodüksiyon, film eleştirmenliği başlıkları altında atölye çalışmaları düzenlenerek amatör kısa filmcilerin profesyonel yaklaşımla tanışmalarını sağlayacak etkinlikler gerçekleşecek.

Uluslararası Boğaziçi Kısa Film Festival katılmak ve bölümler hakkında daha geniş bilgi almak için www.bogazicifilmfestivali.comadresinden ya da 0212 247 39 02/0212 247 39 12 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz. Vebilgi@bogazicifilmfestivali.comadresinden irtibata geçebilirsiniz. 


Twitter sayfamız için :         https://twitter.com/bogazicifilmfes

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder