16 Kasım 2012 Cuma

The Twilight Saga serisinin şifreleri

Vatikan'ı andıran mekan, Alacakaranlık'ta Vampir Vatikan'ının temsil ediyor! 
Alacakaranlık hakkında yazdığım, "Alacakaranlık üzerine komik bir yazı denemesi: Ah Kara Jakop Ah! Hepsi Senin Yüzünden"i yayınladıktan sonra, Twitter üzerinden, filmin gösterime girmesiyle beraber şifrelerini çözecek bir yazı daha yazacağımı ilan etmiştim. İşte o sözümü tutuyorum!

Alacakaranlık ilk bölümden itibaren, "Romeo and Juliet"ten ilham almış bir aşk hikayesi olarak sunuldu. Biliyoruz ki, Romeo ve Juliet bir yanlış anlaşılma sonucu sonsuza kadar beraber olacaklarını umdukları öteki dünyaya giderler! Juliet bunu yaparken sevgilisine bir öpücük kondurur ve zehri içer... 


Bella, ölümsüzlük iksirini (!) içmez. Kızına bir ölümsüzlük öpücüğü kondurur!
Alacakaranlık, bu öykünün izinden giderken tüm kuralları değiştiriyor. Bella, birinci finalde (The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 - 2011) sevgilisinin kendisini ısırmasına izin verir ve bir vampirellaya dönüşür. Böylece sonsuza kadar beraber yaşayacaklar mutlu olacaklardır. Destansı finalde, yarı ölümlü yarı ölümsüz  doğan Renesmee (Mackenzie Foy) adlı kızlarını öpen Bella, böylece Juliet gibi öteki dünyaya ait bir ölümsüzlük değil, vampire dönüşmüş olarak dünyevi ölümsüzlüğü tercih etmiş oluyor. 

Amerikalı seyirci, tartışmaları bile kavga içeren aksiyonlarla algılayabiliyor! 
Alacakarlık'ın bir başka şifresi de, "Protestan" ahlakını savunan bir film olarak arzı endam etmiş olması. Daha ilk filmden itibaren, vampirleri denetleyen "Volturi"lerin mekanları tıpkı Vatikan'ı andırmaktadır. Volturi'ler giyim kuşamlarından, yargılama biçimlerinden, infazlarına kadar (yakarak öldürme) Katolik kilesinin dini otoritesini andırır davranışlar sergiler. Orta Çağ'da Vatikan Meclis salonunda yapılan ilahiyat tartışmaları, Alacakaranlık'ın ilk filminde bir tür karate gösterisine dönüştürerek verilmişti hatırlarsanız! Fakat şunu da hemen belirtmeliyim ki, Protestanlığı yücelten ve Katolik kilisesini zemmeden bu anlatım biçimi, dindarca olmaktan çok kültüreldir. 

Serinin bugüne kadar seyrettiğim filmleri:


The Twilight Saga: New Moon (2009)
The Twilight Saga: Eclipse (2010)
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 (2011)
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder