8 Ekim 2012 Pazartesi

Tutuklu Gazeteci Soner Yalçın'ın Menekşe’den Önce Belgeseli Büyük İlgi Gördü

Belgeselin en can acıtıcı yeri üç çocuğunu Madımak Oteli'nde Kaybeden anne ve babanını halleriydi...
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ilk galası ‘Menekşe’den Önce' filmine ilgi çok büyük oldu. AKM Perge Salonu’nu dolduran izleyiciler, Sivas’ta yaşanan Madımak faciasını anlatan film, başladığı andan itibaren gözyaşlarına hakim olamadılar. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akaydın, eşi Dr. Günseli Akaydın ve Festival Genel sanat Yönetmeni Göksel Kumsal da seyircilerin heyecanını paylaşanlar arasındaydı. 

Menekşe’den Önce’nin gala söyleşisinde filmin yapımcısı Halide Didem Kurt, filmin müzik danışmanı Güvenç Dağüstün ve Madımak otelinde öldürülen 33 kişiden biri olan şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok izleyicilerle buluştu. 

Gösterimden önce Soner Yalçın’ın gönderdiği mektubu okuyan Halide Didem Kurt mektuptan şu cümleleri aktardı: "Onurumla girdiğim ve onurumla çıkacağım Silivri’den herkese selam. Kör zindanlardan, kitabımla ve bu belgeselimle sizlerleyim. Türkiye’deki iktidarlar, cesur ve bilgili gençleri, aydınları hiç sevmedi, eziyet etti, hapse attı, faili meçhul cinayetlere kurban etti. Yetmedi sonunda Madımak’ta yaktı. Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz cesarettir. Zihinsel çürümeye izin vermeyeceksiniz.” Acıyı anlatmak Madımak'taki yangında iki kardeşi ölen ve kendisi, katliamdan sonra doğan Menekşe'nin, o günleri araştırmaya başlamasının öyküsünü anlatan belgesel, katliamın siyasi bağlamından ziyade, o günün tanıklarını konuşturarak yaşanan acıyı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. İzleyenler tarafından dakikalarca alkışlanan film gösterimi sonrasında,  Zeynep Altıok ve Halide Didem Kurt kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Zeynep Altıok , Mustafa Akaydın ve festival komitesine teşekkürlerini ilettikten sonra belgeselle ilgili düşüncelerini “Ülkemizde düşüncelerin öldürülmesi hâlâ devam ediyor. İnsanlık suçlarında zaman aşımının olması mümkün değildir. Sanatçılar, gazeteciler ve öğrenciler tutuklanıyor. Soner Yalçın’ın Silivri’deki hücresinden bu filmi yapması, çaba göstermesi ve mesleğinin ötesinde onuru için bu belgeseli tamamlamasını çok anlamlı ve toplum adına uzlaştırıcı buluyorum. Biz Dersimler, Maraşlar, Çorumlar olmasın istiyoruz,” sözleriyle ifade etti.Filmin uygulayıcı yapımcısı Halide Didem Kurt, Soner Yalçın’ın avukatları aracılığıyla kendilerine gönderdiği notlar üzerinden filmin çekimlerini tamamladıklarını ve  Sivas katliamını yaşayan insanların acılarını daha çok kişiye duyurmak adına, filmin en kısa zamanda ülke çapında vizyona girmesi için büyük çaba sarf ettiklerini, dile getirdi.Soner Yalçın hâlâ tutukluSoner Yalçın'ın Oda TV davasından tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmeden önce çekimlerine başladığı “Menekşe’den Önce”, Yalçın’ın isteği üzerine arkadaşları tarafından tamamlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder