16 Ekim 2012 Salı

SONUNDA SİNEMACILAR DA SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

Ülkemizdeki film yapımcılarının örgütlü olduğu üç yapımcı meslek birliği ortak bir basın bildirisi yayınladı. FİYAB (Film Yapımcıları Meslek Birliği), SE-YAP (Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği) ve TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği) son dönemde kamuoyuna yansıyan ve yapımcılık mesleğini karalayan yaklaşımlar karşısında kamuoyunu bilgilendiriyor.

KAMUOYUNUN DİKKATİNE…..
Bilindiği üzere sinema ve dizi film sektörümüz son dönemde dünya ölçeğinde başarılara imza attı. Dünyanın hatırı sayılır hemen her film festivali Türk filmleri olmaksızın yapılmıyor. Gişede kendi seyircisinin baş tacı ettiği bir sinemamız var. Dizi filmlerimiz ise başta yakın coğrafyamız olmak üzere, Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya dünyanın birçok noktasında ilgiyle izleniyor.

Türk sinemasının geldiği bu nokta tesadüf eseri değil. Sinema ve dizi film sektörümüzün başta setlerde çalışan emekçileri olmak üzere, yapımcısından senaristine, yönetmeninden oyuncusuna büyük gayret ve özveri ile yapılan çalışmaları sonucunda bu noktaya gelindi.

Sektörümüz tarihinde görülmemiş bir başarı grafiğini dünya ölçeğinde yakalamışken, son günlerde sektörümüzün içinden ve dışından insanların geçmişin, “kalıplaşmış” ve “sloganlaşmış” ifadeleriyle ortaya koyduğu yapımcı-yönetmen ilişkisini izaha kalkışan ifadeleri medyada karşılık bulmuş ve bizleri rahatsız etmiştir.

“Yapımcılar, sinemayı baltalıyor.”, “Yapımcılar, yönetmenlerin önünü kesiyor” ve “Yapımcılar, sinemadan kazandıklarını sinemaya yatırmıyor.” gibi içinde cehalet barındıran bir söylem medyada giderek daha fazla yer almaktadır. Bu yaklaşım, “yapımcı” ile “yatırımcı” arasındaki farkı bilmeyen, görmeyen, görmezden gelen bir yaklaşımdır.

Sinema; yapısı, üretim ve dağıtım süreçleri gereği ticari olmak durumunda olan bir sanattır. Ülkemizde halen film yapımcısı kavramı sadece finans yönetimi kısmıyla algılanmaktadır. En yalın ifadesiyle, film yapımcısı, bir filmin tüm yapım süreçlerini yöneten kişi veya kurumdur. Film Yatırımcısı ise “kar” beklentisi ile filme ticari yatırım yapan kişi ve kurumlardır. Yatırımcı başka bir sektörden kazandığı parayı film sektörüne yatırabileceği gibi film sektöründen kazandığı parayı da başka bir sektörde kullanabilir. Bu serbest ticaretin kuralıdır.

Film yapımcısı ise; fikir aşamasından, senaryoya, yapım aşamasından dağıtım ve pazarlama süreçlerine kadar film yapım süreçlerini yöneten kişidir. Film yapımcısı başka bir sektöre yatırım yaptığında değil, kendi sektörüne yatırım yapmadığında kendi mesleğine ihanet etmiş olur.

Bir ülkenin sinema endüstrisi, sağlıklı yapımcı-yönetmen işbirliği ile yol alır. Hem ülkemizde hem de dünyada sinemata endüstrisinin geldiği nokta göz önünde tutulduğunda, yapılan açıklamaların, yazılan yazıların en iyi niyetle cahillikten kaynaklandığını, ülkemiz sinema endüstrisinin üç yapımcı meslek birliği olarak kamuoyunun dikkatine sunarız…
FİYAB (Film Yapımcıları Meslek Birliği)
SE-YAP (Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği)
TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder