14 Ekim 2012 Pazar

ALTIN PORTAKAL'A GÖRE GÜZELLİĞİN ON PAR'ETMEZ TÜRK FİLMİ


Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürü M. Cem Erkul tarafından yapılan, "Antalya Altın Portakal'da En İyi Film ödülü verilen Güzelliğin On Par'Etmez, yerli film değildir. Yapımcısı Avusturya Dor Filmdir. Avusturya filmidir. Büyük bir hata yapılmıştır!" şeklindeki bilgi içerikli açıklamasını, 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetimi, "Portakal Yönetiminden Söylentilere Yanıt" küçümsemesi ile cevapladı. 

Portakal yönetiminin, Avusturya Film Komisyonunun web sitesinde ve  Karlovy Vary film festivali resmi kataloğunda yer alan bilgileri görmezden gelerek "söylenti" suçlaması yapması ise nezaketsizlik olarak nitelendirildi. 

İşte o kanıtlar


Avusturya film komisyonu resmi sayfası:

Karlovy Vary film festivali resmi kataloğu:



İşte Altın Portakal Festivali Yönetiminin açıklaması 

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film ödülüne değer görülen "Güzelliğin On Par'etmez" filminin AVUSTURYA filmi  olduğunu  iddia eden söylentilere Altın Portakal yönetiminden yanıt geldi.

49. Altın Portakal yönetimi, Filmin bir ortak yapım olduğunu belirterek ; Güzelliğin On Par’etmez” filminin Türkiye – Avusturya ortak yapımı olmasının “ulusal yarışmada yer almasına engel teşkil etmediğini bildirdi.

Her festivalin ve her yarışmanın kuralları farklıdır

Festival yürütme kurulu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Her festivaldeki yarışmaların kuralları farklıdır. Antalya Altın Portakal Film Festivali, yarışmaya başvuran filmlerin yapımcılarından herhangi birinin Türk vatandaşı olması kaydıyla ortak yapımları ulusal yarışmaya kabul etmektedir.

Yapımcılardan birisi Türk vatandaşı değil ise, bu kez filmi meydana getiren sanatsal figürlere bakılmaktadır. Yönetmen, senarist, görüntü yönetmeni , müzik, dil, oyuncu vb. figürlerden TC vatandaşı olanlar belli puanlarla puanlanmaktadır. Bu puanların 14'ü bulması halinde film, yarışmaya kabul edilmektedir.”

Yönetmelik maddesi

Portakal yönetiminin açıklanmasında yönetmelikte yer alan ilgili maddeye dikkat çekilerek, filmin Ulusal Yarışmaya katılma şartlarını fazlasıyla taşıdığı vurgulanıyor:

Altın Portakal’ın ulusal uzun metraj yarışma yönetmeliğinin konuya açıklık getiren maddesi ise şu şekilde:

“Bir ortak yapımın ‘Türk filmi’ olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki niteliklerden en az birini taşıması koşulu aranır:
1) Yerli yapımcının katılım payı en az %51 olmalıdır.
2) Yerli yapımcının teknik ve sanatsal katkısı, Ek-1’de gösterilen ulusal film teknik ve sanatsal katkı ölçüm puanının asgarisini sağlamalıdır.”

‘Güzelliğin On Par’etmez’ ulusal film
Bir ortak yapıma yerli yapımcının katkısının %51’den az olduğu durumlarda, ulusal film olarak kabul edilmesi için filmin yönetmelik ekinde belirtilen ( Ek – 1 ) 22 puanlık sistemde asgari 14 puanı almak zorundadır.
Yönetmelik maddesinin sözü geçen ekinde yer alan “ulusal film teknik ve sanatsal katkı ölçüm puanları” şu şekilde vurgulanıyor:
•Yönetmen 3,
•Senarist 3,
•Özgün müzik bestecisi 1,
•1. başrol oyuncusu  3,
•2. başrol oyuncusu 2,
•karakter oyuncusu 1
•sanat yönetmeni 1,
•görüntü yönetmeni 1,
•kurgucu 1,
•ses mühendisi 1,
•Türkiyede çekilen mekan yoğunluğu  1
•laboratuar 1,
•orijinal çekim dilinin Türkçe olması 3

Portakal yönetiminin açıklamasında, “Hüseyin Tabak’ın ortaklıktaki payının yüzde 51’in altında olması durumunda bile; yönetmeni, senaristi, başrol oyuncuları ve karakter oyuncusunun Türk vatandaşı; orijinal çekim dilinin Türkçe olması nedeniyle puanlamada 15 puan aldığı; dolayısıyla ulusal yarışmaya katılmaya yetkin bir film sayıldığı,” belirtiliyor.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.


Akgün Keskin Sakarya
Antalya Büyükşehir Belediyesi
Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı
ve AKSAV Basın Danışmanı
akeskin@antalya.bel.tr
(242) 249 54 80

HABER BÜLTENLERİ VE FOTOĞRAFLAR İÇİN
ADRES: ftp://95.0.101.67
KULLANICI ADI: portakal
PAROLA: antalya
www.altinportakal.org.tr
https://www.facebook.com/AltinPortakalFilmFestivali
https://www.twitter.com/49AltinPortakal
https://plus.google.com/+AltınPortakal
https://www.vimeo.com/AltinPortakal
https://www.youtube.com/AltinPortakal
https://www.foursquare.com/49AltinPortakal

Detaylı bilgi için:
Esin Tatlav 0530 497 91 97 /  esin.tatlav@aksav.org.tr
Yeliz Palak 0530 222 49 34 / yeliz.palak@aksav.org.tr
Mustafa Koç 0242 238 54 44 – 0533 563 82 69  /  mimkoc@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder