15 Ekim 2012 Pazartesi

3. Malatya Film Festivali İddialı Geliyor...


Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ve “Onur Ödülü” sahipleri açıklandı. 9-15 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek festival kapsamında verilecek “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne Münir Özkul ile Türker İnanoğlu; “Onur" ödüllerine ise Türkan Şoray, Kadir İnanır ve John Sayles değer görüldü. 
“Yaşam Boyu Başarı" ve “Onur" ödülleri alacak olan sanatçılara plaketleri, 9 Kasım Cuma, 19.00’da Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’nde verilecek.  

Münir Özkul
Sanat hayatına Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile başladı. İstanbul ve Ankara'da Devlet tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatroları oyunlarının yanı sıra Tiyatro Ses, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda  da rol aldı. Asıl ününü 1950’lerden itibaren rol almaya başladığı sinema filmleri ile kazandı. 400’e yakın filmde rol alan Özkul’un en bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen “Hababam Sınıfı “serisindeki Müdür Yardımcısı Kel Mahmut tiplemesi oldu. Televizyon dizilerinin yaygınlaştığı dönemde dizi oyunculuğundan uzak dursa da “Uzaylı Zekiye”, “Ana Kuzusu” ve “Şaban ile Şirin” gibi dizilerde rol aldı. Özkul'a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 

Türker İnanoğlu
1957 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğrenciyken yönetmen yardımcısı olarak sinema alanına girdi. Ömer Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yaptı. 1959 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10 adet film çektikten sonra 1960’ta kendi şirketi Erler Film’i kurdu ve Erler Film bünyesinde bugüne dek 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli film çekti. Erler Film ülkemizde şu anda halen faaliyet gösteren en eski ve en uzun ömürlü film şirketidir. Türker İnanoğlu bugüne dek 66 uzun metraj sinema filmine yönetmen olarak imza attı.  1979'da Ulusal Video şirketini, 1985 yılında da bir televizyon stüdyosu kurdu. Çok sayıda televizyon yapımlarına da imzasını attı. Halen SE-SAM Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin onursal başkanı olan İnanoğlu, 1997 senesinde TÜRVAK - Sinema Televizyon Eğitim Merkezi ve -Sinema Tiyatro Müzesi’ni de kurdu. 

Türkan Şoray
Türk sinemasında Sultan lakabıyla anılan Türkan Şoray, 1960'larda sinema ile tanışmış, 1964'te 1.Antalya Film Festivali'nde "Acı Hayat" filmiyle en başarılı kadın oyuncu ödülünü almıştır. Dünyanın en çok film çeviren kadın oyuncusudur. Yılanı Öldürseler, Azap, Bodrum Hâkimi ve Dönüş filmlerinin de yönetmenliğini yapan Şoray, 90'lı yıllarla birlikte, TV çalışmalarına da ağırlık vermeye başlamıştır. Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde Unesco Türkiye iyi niyet elçisi seçilmiştir. 

Kadir İnanır
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon mezunu olan Kadir İnanır, 1969 yılında bir yarışmada birinci olarak sinema hayatına başladı. Yüz seksenin üzerinde sinema filminde, pek çok televizyon dizisinde rol aldı. 

John Sayles
Psikoloji okumak için Williams Üniversitesi’ne giden Sayles, son senesinde ilk tiyatro yönetmenliğini Bruce J. Freidman’ın yazdığı “Steambath” adlı oyun ile gerçekleştirmiştir. Okuldan sonra da zaman zaman tiyatroya dönüş yapmış ve New York’ta hem yazıp hem yönettiği "New Hope for the Dead" (1981) ve "Turnbuckle" (1981) isimli iki oyunu sahneye konmuştur. Williams’tan mezun olduktan sonra Sayles, kariyer olarak roman yazarlığında karar kılmıştır. “Pride of the Bimbos” (1975) and “Union Dues” (1977) isimli romanları yazmıştır. İlk uzun metrajlı filmi Return of the Secaucus Seven (1980) ile Los Angeles Film Eleştirmenleri’nin En İyi Senaryo ödülüne layık görülmüştür. Bu film, 80’lerin başında bağımsız film hareketi olarak ifade edilmeye başlanmış olan hareketin bir parçası olarak tarihe geçmiştir. 1983 yılında Sayles, Lianna ve Baby, It's You filmlerini çekmiş, Baby, It's You’nun gösterime girmesinin ardından yönetmen; MacArthur Vakfı’nın üstün yeteneklilere beş yıl boyunca 32,000 dolar sağladığı kaynakla ödüllendirilmiştir.

Kendi filmlerini yapmaya karar verdiğinde Sayles hep klişe tür filmlerinden özenle kaçınmıştır. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan filmlerden biri Harlem sokaklarında takılan dilsiz siyah bir uzaylının hikayesini anlatan The Brother From Another Planet (1984) olmuştur. Kömür madencilerinin 1920’lerdeki acı ve şiddet yüklü grevini anlatan küçük bütçeli Western filmi Matewan’ı (1987) çeken yönetmen her defasında faklı bölgeleri keşfetmeye devam etmiştir. Felçli eski bir pembe dizi yıldızı (Mary McDonnell) ile hemşiresinin (Alfre Woodard) hayatlarını değiştiren ilişkilerine yoğunlaştığı Passion Fish (1992) filmi Sayles’e özgün senaryo dalında ilk Oscar adaylığını getirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder